Εμφάνιση spam
Πολλές φορές γινόμαστε αποδέκτες μηνυμάτων που μας ζητούν να κάνουμε κάτι με τα spam που εμφανίζονται στο Inbox. Tα spam δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς καθημερινά διακινούνται δισεκατομμύρια από αυτά. Σύμφωνα με έρευνες τα μισά και ίσως περισσότερα (50-55%) από τα email που διακινούνται καθημερινά, είναι ανεπιθύμητη αλληλογραφία, δηλαδή Spam.
Τρόποι Αντιμετώπισης – Διαδικασία αποστολής-παραλαβής email
Οι τρόποι αντιμετώπισης τους, είναι ποικίλοι και αρκετοί. Στο server της Πρίζας έχουμε κάνει αρκετά για να μπλοκάρουμε τους spam αποστολείς και συνεχώς προσπαθούμε να βελτιώνουμε τα φίλτρα μας, ώστε να μη περνάει ανεπιθύμητη αλληλογραφία, όσο το δυνατόν καλύτερα. Η διαδικασία ενός email (αποστολή-παραλαβή) ειναι σχετικά απλή. Ένα παράδειγμα: Ο Αντώνης με το email antonis@gmail.com θέλει να επικοινωνήσει με τη Σοφία που έχει το email sofia@stinpriza.org. ο Αντώνης γράφει το email στον υπολογιστή του, και όταν πατήσει “αποστολή”, αυτό επικοινωνεί με το email server του gmail που έχει το email του. το gmail ακολούθως επικοινωνεί με το email server του παραλήπτη που στη προκειμένη είναι ο email server της Πρίζας. Αυτός με τη σειρά του παραλαμβάνει το email και το παραδίδει στο γραμματοκιβώτιο της Σοφίας (mailbox). Η Σοφία μένει να πατήσει “παραλαβή” για να δει το μήνυμα στον υπολογιστή της. Στη διαδικασία αυτή παρεμβαίνουν πολλές φορές φίλτρα στους email server που δεν είναι πάντα εμφανή. Τα φίλτρα αυτά μπορεί να είναι έλεγχοι ταυτότητας (ότι υπάρχει το email του παραλήπτη στο server που παραδίδεται), έλεγχοι antivirus, και συνήθως αφορούν και antispam φίλτρα, αφού είναι ένα μόνιμο πρόβλημα για όλους τους διαχειριστές email. Τι από αυτά κάνουμε εμείς στη Πρίζα; Αναλυτικά:
Spamhaus RBL
Καταρχάς μπλοκάρονται όσες ip διευθύνσεις είναι δηλωμένες σε κάποιες αναγνωρισμένες λίστες με spammers παγκοσμίως τις οποίες έχουμε ενσωματώσει. Στην Πρίζα, χρησιμοποιούμε τη λίστα του spamhaus.org που είναι από τις πιο έγκυρες και με πολύ καλά ποσοστά μπλοκαρίσματος. ενδεικτικά χάρη στο spamhaus μπορούμε και γλυτώνουμε περίπου ~2000 spam μηνύματα καθημερινά που δεν φτάνουν ποτέ στους αποδέκτες, αφού μπλοκάρονται αρκετά πριν τη παράδοση του μηνύματος.
Recipient email check
Βασικός έλεγχος είναι και στο email του παραλήπτη. Αν πραγματικά υπάρχει. Ενδεικτικά, κόβονται 50-100 email ημερησίως που απευθύνονται σε μη υπαρκτά email.
Spamassassin Antispam
Στη Πρίζα χρησιμοποιούμε το spamassassin που αν και “βαρύ” πρόγραμμα, είναι απαραίτητο σε κάθε postmaster. το spamassassin έχει τη δυνατότητα να “εκπαιδεύεται” απο όσα email τοποθετούμε στο φάκελο spam που έχουμε στα γραμματοκιβώτια μας και έτσι να μην αφήνει spam του παρελθόντος που περάσαν, να ξαναπεράσουν. Αυτό είναι και το πιο δυνατό του σημείο, η εκπαίδευση των φίλτρων από τα ίδια τα email που λαμβάνουμε. επίσης εκεί μπορούμε και δηλώνουμε επαναλαμβανόμενους spammers σε μια δική του blacklist και έτσι να ξέρουμε ότι δε θα ξαναπεράσουν. επίσης το spamassassin είναι που αναγνωρίζοντας ένα email ως spam, αλλάζει το θέμα(subject) και προσθέτει ότι θέλουμε για να το δηλώσουμε στους χρήστες, π.χ.”*** SPAM ***”.
Clamav Antivirus
Οι πιο σπάνιες περιπτώσεις, μολυσμένα email με ιούς/malware. Στην Πρίζα, μπλοκάρουμε περίπου 3-4 τέτοια email τη βδομάδα με χρήση του Clamav Antivirus.
Greylisting
Η τεχνολογία του greylisting είναι αρκετά απλή. σε κάποιο email server που θα δούμε να επικοινωνεί για να παραδώσει σε μας ένα email, του απαντάμε ότι έχει γίνει greylisted και να ξαναεπικοινωνήσει μετά από 10′. οι περισσότεροι “κανονικοί” email servers, θα ξαναπροσπαθήσουν να παραδώσουν το μήνυμα (και να πάρουν απάντηση οκ για τη παραλαβή από εμάς) μέχρι και για αρκετές μέρες μετά την αποστολή του. Αντίθετα, πολλά spam bots, συνήθως δεν προσπαθούν να το ξαναστείλουν, απλά στέλνουν ασταμάτητα email, μία φορά το καθένα. έτσι με το παραπάνω απλό κόλπο, γλυτώνουμε περίπου 60-70 spam καθημερινά.
Προηγούμενες αναφορές στη σελίδα μας για spam :
Spam: 39 χρόνια ανεπιθύμητη αλληλογραφία