Κίνδυνοι των spam emails
Τελευταία ακούμε πολλά για ιούς και malware, όπως το διαβόητο ransomware locky[1]. Αυτό που δεν είναι αρκετά σαφές, είναι το πως κολλάμε τέτοια καταστροφικά malware. Ο πιο κοινός τρόπος είναι μέσω spam email μηνυμάτων που περιέχουν μολυσμένα αρχεία. Συνήθως επικίνδυνα αρχεία είναι αρχεία του Microsoft Word (.doc, .docx), εκτελέσιμα αρχεία .exe, zippped αρχεία (.zip, .rar), μολυσμένα αρχεία εικόνων(.jpg, .gif), .js κ.α.
Γενικά αποφεύγετε να ανοίγετε τέτοια email αν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα και καλύτερα να τα διαγράφετε αμέσως.
Μερικές μέθοδοι προστασίας
Ακόμα και αν ανοίξετε κατά λάθος αρχεία που δε γνωρίζετε τύπου Microsoft Office, κοιτάξτε τουλάχιστον να μην ενεργοποιήσετε τα macros αν σας ζητηθεί. Αυτό μπορεί να κάνει τη μεγάλύτερη ζημιά στον υπολογιστή σας. Για κάποιο λόγο υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να εκτελεστούν μέσα στο Microsoft Word macros, ενώ οι εναλλακτικές-ελεύθερες σουίτες γραφείου δε το κάνουν και άρα σε αυτό το κομμάτι είναι αρκετά πιο ασφαλείς. Οπότε αν σας καλύπτει καποια άλλη σουίτα γραφείου, προτιμήστε την. (π.χ. LibreOffice).
Στην Πρίζα και στο μικρό mail server μας το τελευταίο καιρό, κόβουμε(=δε φτάνουν ποτέ στους χρήστες) από ~1500 έως ~4000 spam email ημερησίως (!!!), ενώ ένα μικρό ποσοστό που περνάει τα φίλτρα μας, καταλήγει στο Spam/Junk φάκελο. Αυτά περνάνε γιατί δεν είναι βεβαιωμένο 100% ότι πρόκειται για spam και δε θέλουμε να χάνονται email/δεδομένα που ίσως έχουν αξία για τους πελάτες. Συνήθως βέβαια όλα αυτά είναι spam email και ως τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιο που πήγε κατά λάθος στο φάκελο Junk/Spam. Καλό είναι να καθαρίζετε το φάκελο Spam τακτικά, π.χ. ανά βδομάδα, για να μη μένει κάποιο πιθανότατα επικίνδυνο email εκεί, που μπορεί να ανοιχτεί κατά λάθος αργότερα.
Ένα ακόμα πιο μικρό ποσοστό μπορεί να φτάσει και στο Inbox/Εισερχόμενα. Όπως με όλα τα email αν δεν αναγνωρίζετε τον/ην αποστολέα, τότε καλύτερα να μην ανοιγετε το μηνυμα καθόλου και να μεταφέρετε το email αυτό στο φάκελο Spam απευθείας. Με αυτό το τρόπο εκπαιδεύονται και τα antispam φίλτρα της Πρίζας, και την επόμενη φορά, email που έχετε βάλει στο παρελθόν στον συγκεκριμένο φάκελο, θα ταξινομηθεί απευθείας σαν ανεπιθύμητο.
Ενδεικτικά κάποια antispam εργαλεία/τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε στη Πρίζα : Greylisting, RBL lists (zen.spamhaus.org), Spamassassin , Clamav Antivirus, κ.α.
[1] http://www.eset.com/gr/about/press/articles/article/eset-warns-against-a-wave-of-infected-e-mails/