Προστασία από τα ransomware

ransomware

Ransomware ονομάζουμε το είδος κακόβουλου λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, που κρυπτογραφεί τα αρχεία ή μπλοκάρει την πρόσβαση στο σκληρό δίσκο, ζητώντας χρήματα (λύτρα) για να τα ελευθερώσει.

Παρόλο που δεν είναι καινούργιο είδος, τα τελευταία τρία χρόνια έχει καθιερωθεί σαν πρακτική.

Το βασικό μέσο προστασίας του υπολογιστή μας, είμαστε εμείς που το χρησιμοποιούμε, προσέχοντας στη χρήση του, της ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, τα email που λαμβάνουμε και τα usb stick που δεν γνωρίζουμε. Η σύνηθες μέθοδος εξάπλωσης είναι μέσω email από άγνωστα σε μας πρόσωπα, ή και γνωστές μας διευθύνσεις, που όμως δεν μιλάνε όπως οι φίλοι μας. Προσοχή σε αυτά τα email και κυρίως στα συνημμένα τους.

Επειδή όμως δεν μπορούμε να ζούμε με καχυποψίες, ούτε να είμαστε στην τσίτα συνεχώς, η καλύτερη άμυνα μας είναι να έχουμε αντίγραφα ασφαλείας, σε κάποιο εξωτερικό δίσκο, που δεν είναι μόνιμα συνδεδεμένος στον υπολογιστή μας.

Υπάρχει και μια δοκιμαστική εφαρμογή, σε περιβάλλον windows (που είναι το ποιο επίφοβο να κολλήσει) που σκανάρει τον υπολογιστή για τέτοια κακόβουλα λογισμικά. Μπορείτε να την κατεβάσετε στην σελίδα:

https://forums.malwarebytes.org/topic/177751-introducing-malwarebytes-anti-ransomware-beta/

Tags: