Ενημερώσεις για τη καταχώρηση .gr & .ελ domains

domain

Ονόματα χώρου (domain) με κατάληξη .ελ

O Κανονισμός Διαχείρισης και Εκχώρησης Ονομάτων Χώρου (Domain Names) με κατάληξη .gr ή .ελ (απόφαση 843/2 01/03/2018) της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τέθηκε σε ισχύ στις 19/3/2018. (δείτε εδώ το pdf). Πλέον μπορούμε να κατοχυρωσουμε κάποιο όνομα (π.χ onoma.ελ), ακριβώς όπως κατοχυρώνουμε και το αντίστοιχο onoma.gr. Από τις 3/7/2018 ξεκινάει η επίσημη διάθεση των domain με κατάληξη .ελ. Για το 1ο τρίμηνο από την ημ/νια αυτή προτεραιότητα έχουν οι κάτοχοι domain .gr που θελουν το ιδιο domain και σε .ελ. Εφόσον θεώρείτε σημαντικό για σας ή την επιχείρηση σας να κρατήσετε και το αντίστοιχο .ελ domain, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Η Πρίζα είναι επίσημος καταχωρητής ονομάτων χώρου .gr & .ελ (αρ. καταχωρητή 13-016) και μπορείτε να κάνετε αίτηση για το όνομα χώρου που θέλετε οποιαδήποτε στιγμή μέσω της φόρμας κατοχύρωσης ονομάτων χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κανονισμό της ΕΕΤΤ γύρω από τα ονόματα χώρου .gr & .ελ, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Domains και ΓΚΠΔ (GDPR)

Για να κατοχυρωθεί ένα domain, οι υπεύθυνοι διαχείρισης των top level domains (.gr, .com, κτλ) ζητάνε ορισμένα προσωπικά δεδομένα. Αυτά υπόκεινται σε επεξεργασία από το καταχωρητή και το αντίστοιχο Μητρώο Ονομάτων Χώρου. Τα στοιχεία αυτά θα τα δείτε και στη φόρμα κατοχύρωσης domains. Η συλλογή και έλεγχος αυτών των δεδομένων είναι υποχρεωτική για τη καταχώρηση ονομάτων χώρου. Το ίδιο και για τη Πρίζα. Τα προσωπικά δεδομένα, αποστέλλονται και διατηρούνται ΜΟΝΟ στο υπεύθυνο μητρώο ονομάτων για να γίνει η καταχώρηση, δεν υφίστανται άλλη επεξεργασία από εμάς. Περισσότερα για τη πολιτική μας σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα για καταχώρηση domain, μπορείτε να διαβάσετε στην ενημερωμένη πολιτική ιδιωτικότητας.

Πρόσβαση στα δεδομένα αυτά έχουν οι καταχωρητές και το Μητρώο Ονομάτων Χώρου. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν κοινοποιούνται σε άλλα μέρη. Μόνο με σχετική Εισαγγελική Παραγγελία ή αίτηση από κάποιο δημόσιο ελεγκτικό μηχανισμό, το Μητρώο ονομάτων χώρου και ο καταχωρητής, μπορούν να κοινοποιήσουν στοιχεία ενός domain. Αναλυτικά για το τι ισχύει σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα στο Μητρώο Ονομάτων χώρου .gr & .ελ μπορείτε να διαβάσετε στο τελευταίο κανονισμό (σελίδες 19-20).