Ο Δήμος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε τη μετάβαση στο Linux

σταδιακή μετάβαση

Ο Δήμος Βαρκελώνης ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης των υπηρεσιών του από εφαρμογές κλειστού κώδικα σε ελεύθερο λογισμικό. Η μετάβαση θα γίνει σε δύο φάσεις:

  1.  Αρχικά διατηρεί σαν λειτουργικό σύστημα τα Windows, αλλάζοντας όμως όλες τις εφαρμογές σε ελεύθερο λογισμικό. Στην ανακοίνωση αναφέρονται κάποιες από τις εφαρμογές, με κυριότερες τις: LibreOffice και Firefox.
  2.  Στη δεύτερη φάση θα αλλάξει και το λειτουργικό σύστημα σε μια διανομή Linux, με πιο πιθανή το Ubuntu.

Η μετάβαση στο Linux θα έχει ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2019. Η Βαρκελώνη είναι η πρώτη πόλη που απαντάει θετικά στην πρωτοβουλία του Free Software Foundation Europe “Public Money Public Code“.

εμπειρία

Από την εμπειρία μας, η μετάβαση σε ελεύθερο λογισμικό ενός οργανισμού ή ολόκληρου δήμου, είναι μεγάλη πρόκληση, όχι τόσο στο τεχνικό κομμάτι, αλλά στο πως θα γίνει ομαλά, ώστε οι άνθρωποι που θα το χρησιμοποιήσουν να μην τη βιώσουν ως βάρος. Η σταδιακή μετάβαση φαίνεται σαν καλή μέθοδος. Η δύναμη της συνήθειας είναι δύσκολο να αλλάξει, το γνωρίζουμε και εμείς, αλλά δεν πρέπει να φοβίζει η συγκεκριμένη αλλαγή. Πλέον το Linux δεν είναι για geeks μόνο και δε διαφέρει πολύ από τα Windows στην εμφάνιση και χειρισμό. Ίσα ίσα, απλοποιεί αρκετά τη δουλειές που έχουμε να κάνουμε στον υπολογιστή και σπάνια θα “μπει στη μέση” με ενοχλητικά popups, μπλε οθόνες, κοκ…

Μη το φοβηθείτε, δώστε του λίγο χρόνο και θα σας ανταμείψει με περισσότερη διαφάνεια στις λειτουργίες, καλύτερη προστασία από κακόβουλες εφαρμογές και ιούς, περισσότερη ιδιωτικότητα, και σίγουρα ένα πιο σταθερό περιβάλλον, ανοιχτό και διαθέσιμο για όλους να το “ψαχουλέψουν” όπως νομίζουν.

Ξεκινώντας με τη χρήση κάποιων προγραμμάτων που είναι ήδη διαθέσιμα και στα Windows (π.χ. LibreOffice, Firefox, Thunderbird, κ.α.) πριν τη μετάβαση, θα βοηθήσει στο χρόνο εξοικείωσης με τα καθημερινά εργαλεία-προγράμματα. Και μια ομαλή μετάβαση σε Linux έρχεται με σωστή ενημέρωση από πριν, καλή τεκμηρίωση με παραδείγματα και εικόνες, και σταθερή υποστήριξη για κάποιο διάστημα, κάτι που σίγουρα θα τη κάνει πολύ ευκολότερη για όλους/ες.

 

πηγή: https://linux.slashdot.org/story/18/01/15/0415219/city-of-barcelona-dumps-windows-for-linux-and-open-source-software?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Slashdot%2Fslashdot+%28Slashdot%29