Net neutrality: κρίσιμη μάχη στο διαδίκτυο

Net neutrality σημαίνει ότι έχουμε πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο[1] του διαδικτύου χωρίς περιορισμούς. Είναι μια δεσμευτική αρχή για όλους τους παρόχους internet (ISPs).
Στις ΗΠΑ υφίσταται ως νόμος από το 2003. Στις 14 Δεκέμβρη η αμερικάνικη επιτροπή Federal Communications Commission (FCC) ψηφίζει την κατάργηση του net neutrality[2]. Αυτή η κίνηση είναι επακόλουθο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων των μεγάλων ISPs, όπως επίσης των κινηματογραφικών στούντιο που βλέπουν οικονομικές ευκαιρίες.

Μια τέτοια απόφαση έχει πολλά μειονεκτήματα

1) χωρισμό ιστοσελίδων ή εφαρμογών σε διαφορετικές ταχύτητες. Για παράδειγμα τα social media είναι στην γρήγορη ταχύτητα, ενώ η αποστολή email μπορεί να είναι στην χαμηλή ταχύτητα. Πέραν από σπαστική, μια τέτοια κίνηση αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, και γενικά το πως χρησιμοποιούμε το μέσο.

2) χωρισμός ιστοσελίδων ή εφαρμογών σε διαφορετικά πακέτα με τιμή. Περίπου όπως γίνεται στη δορυφορική τηλεόραση. Αν θες μπορείς να αγοράσεις ένα πακέτο με αθλητικά κανάλια, και θα βλέπεις μόνο αυτά. Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι η πιθανότητα όλες οι μικρές ιστοσελίδες τι θα απογίνουν, αν πχ ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι δωρεάν σε όλες τις συνδέσεις και όλες οι μικρές σελίδες χρειάζονται συνδρομή για να αποκτήσεις πρόσβαση, αυτό θα σημαίνει αυτομάτως τον αποκλεισμό τους. Ένα παράδειγμα τέτοιας λογικής υπάρχει ήδη στην Πορτογαλία από έναν ISP [3].

3) δίνει χώρο για λογοκρισία. Μια ιστοσελίδα που κριτικάρει τον συγκεκριμένο ISP μπορεί να μην περιληφθεί σε κανένα πακέτο.

Νοθεία στη διαβούλευση

Το προσχέδιο με τις αλλαγές έχει ανέβει στην ιστοσελίδα του FCC, για διαβούλευση. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχόλια ήταν πάρα πολλά, κυρίως ενάντια στις αλλαγές. Οι εκτιμήσεις είναι για πάνω από είκοσι εκατομμύρια σχόλια συνολικά. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες για λογοκρισία σχολίων που υπερασπίζονται την ουδετερότητα, όπως επίσης και πολλά αυτοματοποιημένα σχόλια [4] που ζητούν την κατάργησή της. Τα αυτοματοποιημένα σχόλια, πολλά από τα οποία είναι πανομοιότυπα,  είναι τόσα πολλά που δείχνουν καμπάνια από bots, κάτι που απαιτεί μεγάλους οικονομικούς πόρους σε τέτοια μεγέθη.

Αξιοσημείωτη είναι μια έρευνα [5] που έγινε σε μια μικρή πόλη, που είχε υπερβολικά πολλά σχόλια για τον πληθυσμό της, και σχεδόν όλα υπέρ των αλλαγών. Αποδείχθηκε ότι τα άτομα που υπέγραφαν τα σχόλια αυτά, είτε δεν το γνώριζαν ότι το έκαναν, είτε ήταν φανταστικά, ακόμη και ότι είχαν πεθάνει.

Διαδίκτυο χωρίς net neutrality

Αν αυτό περάσει, αλλοιώνει το χαρακτήρα του διαδικτύου κάτι που μπορεί να μην δούμε αμέσως στις πραγματικές του διαστάσεις, αλλά που δεν θα αργήσει. Ένα διαδίκτυο όπου η πρόσβαση σε γνώση, διασταυρωμένες ειδήσεις και επικοινωνία μπορεί να είναι μόνο το προνόμιο πλουσίων και για τον υπόλοιπο κόσμο να υπάρχει ένα βασικό πακέτο με ελάχιστες ιστοσελίδες και πιθανά περιορισμούς ακόμη και σε αυτές.

Στην Ευρώπη το τοπίο είναι πολύ καλύτερο για την ουδετερότητα, με νομοθεσίες που το προστατεύουν και που ισχυροποιούνται όσο περνάει ο χρόνος. Δεν γελιόμαστε όμως, το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα και μια τέτοια αλλαγή στην άλλη άκρη του ατλαντικού, θα βρει το δρόμο να εξαπλωθεί.

Είναι αλήθεια πως το σημερινό διαδίκτυο έχει πολλές παθογένειες που δεν το καθιστούν ιδανικό, σίγουρα όμως το μέλλον χωρίς την ουδετερότητα φαντάζει ιδιαίτερα δυστοπικό.

Σύνδεσμοι

[1] που δίνεται δημόσια. πχ μια συνδρομητική ιστοσελίδα δεν αντικρούει την ουδετερότητα.

[2] https://www.eff.org/deeplinks/2017/11/lump-coal-internets-stocking-fcc-poised-gut-net-neutrality-rules

[3] http://beta.latimes.com/business/hiltzik/la-fi-hiltzik-portugal-internet-20171127-story.html

[4] http://bgr.com/2017/11/30/net-neutrality-fcc-comments-bots-analysis/

[5] https://medium.com/@vajrajames/ajit-pais-fcc-looking-at-false-public-comments-c5c82a72d22

Tags: