Μετατροπή παλιών εκδόσεων CMS

How to https

Το πρόβλημα

Με αφορμή μια πρόσφατη εργασία σε ιστοσελίδα, βρεθήκαμε ξανά, μπροστά σε ένα διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού διαδικτύου (και όχι μόνο…). Η τακτική του “κατασκευάζω μια σελίδα και την αφήνω στη τύχη της”, δυστυχώς φαίνεται να είναι παγιωμένη.

Ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες/σελίδες βλέπουμε λογισμικό ετών, αλλά ακόμα και δεκαετιών πίσω(!). Αλλά, γιατί αυτό δεν είναι καλό;

Μια δυναμική σελίδα που δεν ενημερώνεται, γίνεται συχνά στόχος κακόβουλων αφού περιέχει αρκετές τρύπες ασφαλείας (που έχουν διορθωθεί σε νεότερες εκδόσεις). Τα κακόβουλα μέρη μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις τρύπες για να μολύνουν τη σελίδα και να διαδώσουν malware/ιούς/spam μέσω αυτής ή/και να στείλουν spam μηνύματα, ή/και …..

Ακόμα, οι απαρχαιωμένες σελίδες έχουν προβλήματα συμβατότητας με νεότερους browser και web τεχνολογίες, και μετά από κάποιο διάστημα απλά δε λειτουργούν σωστά ή καθόλου… Και πέρα από το πρόβλημα με τα παλιά CMS, αυτό γίνεται χειρότερο αν συνυπολογίσουμε και τα αρχαία plugins/themes που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν… Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνο ο κώδικας του πυρήνα της σελίδας που είναι παλιός, το ίδιο συμβαίνει και με ότι άλλο πρόσθετο περιέχεται σε αυτή…

Απαρχαιωμένα Joomla / Drupal / WordPress CMS

Μεγάλο μέρος τέτοιων απαρχαιωμένων σελίδων είναι σε κώδικα joomla cms κυρίως εκδόσεις 1.5.xx και 2.5.xx που έχουν σταματήσει να υποστηρίζονται εδώ και χρόνια… Σε κάπως μικρότερο βαθμό βλέπουμε και drupal cms παλαιών εκδόσεων (π.χ. 5.xx & 6.xx).. αλλά και wordpress ακόμα, που αν και πιο εύκολο στη συντήρηση, κάποια φαίνεται να έχουν μείνει “κολλημένα” σε παλιές εκδόσεις 2.x ή και 3.x ακόμα..(!)

Εργασίες αναβάθμισης σε τόσο παλιές σελίδες πλέον είναι δύσκολες.. Το κόστος αναβάθμισης τους θα ήταν πολύ υψηλό, αφού δεν υπάρχει κάποιος απλός τρόπος να αναβαθμιστούν τα παλιά αυτά σάιτ ή και τα πρόσθετα/θέματα τους…  το joomla έχει φτάσει αισίως στην έκδοση 3.9.xx και δοκιμάζεται ήδη η έκδοση 4.xx… σε σύγκριση με τις παλιές εκδόσεις οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες, και δεν υπάρχει ακριβώς συμβατότητα για να αναβαθμιστεί κάθε παλιά σελίδα απευθείας στη τελευταία έκδοση…

Συντήρηση Ιστοσελίδας

Σαν διαχειριστ@ς/ιδιοκτήτ@ς μιας νέας σελίδας, καλό είναι να σκεφτόμαστε και τη συντήρηση της, τουλάχιστον κάνοντας τις ενημερώσεις ασφαλείας όποτε αυτές είναι διαθέσιμες.. Είτε μόν@ μας, είτε με ένα πακέτο συντήρησης από επαγγελματίες, “ξενοιάζουμε” μακροπρόθεσμα. Όταν όμως η σελίδα μας είναι σε πολύ παλιά έκδοση ή custom made, αυτό δεν είναι δυνατόν.. Οι ενημερώσεις σχεδόν σίγουρα θα “σπάσουν” τη σελίδα μας και θα χρειαστεί τεχνική βοήθεια για να ξεπεραστεί ή επαναφερθεί… Και οι επαγγελματίες θα χρειαζόντουσαν πολλές ώρες για ενημέρωση της.. Κάτι τέτοιο γενικά ανεβάζει πολύ το κόστος.

Πρόταση Στην Πρίζα

Η πρόταση μας συνήθως σε περιπτώσεις μη ενημερωμένων σελίδων, εξαρτάται από τις επιθυμίες των ιδιοκτητών τους.. Αν δεν πρόκειται να αλλάζει το περιεχόμενο της σελίδας και για να γλυτώσουμε κόστη συντήρησης ή υποστήριξης, τότε προτείνουμε μετατροπή της σε στατική σελίδα (html). Με χαμηλό κόστος, την μετατρέπουμε σε html και ξενοιάζουν οι ιδιοκτήτ(ρι)ες αφού μια στατική σελίδα δεν έχει τα προβλήματα ασφαλείας ή συμβατότητας που έχουν αντίστοιχα οι δυναμικές σελίδες. Και μάλιστα, χωρίς να χρειάζεται τακτική συντήρηση. Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια δεν έχουμε τη δυνατότητα που μας δίνουν τα CMS, των μελλοντικών εύχρηστων αλλαγών στο περιεχόμενο. Οπότε αν θέλουμε απλώς να κρατήσουμε τη σελίδα όπως είναι, χωρίς καμία αλλαγή περιεχομένου στο μέλλον, η μετατροπή της σε στατική html σελίδα, είναι μια ιδανική λύση..

Για σελίδες που μπορεί να χρειάζεται περιστασιακή ενημέρωση/προσθήκη περιεχομένου, προτείνουμε, και αναλαμβάνουμε, μετατροπή τους σε νέο wordpress μαζί με μεταφορά του υπάρχοντος περιεχομένου από τη παλιά σελίδα. Αυτό γιατί το wordpress θεωρείται πιο εύχρηστο σαν CMS και με ευκολότερη συντήρηση.. Επίσης αναλαμβάνουμε ετήσια συντήρηση της, για να παίρνει όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας άμεσα, αλλά και τις υπόλοιπες ενημερώσεις, ανά τακτικά διαστήματα.. Για να γλυτώσουμε από τα προαναφερόμενα προβλήματα μακροπρόθεσμα..

Σε κάθε περίπτωση, αν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.