Μετα-μηχανή αναζήτησης search.stinpriza.org

meta search engine

Σε συνέχεια του άρθρου για μικρές δημόσιες υπηρεσίες που τρέχουμε…, ξεκινάμε από το πρώτο “παιχνίδι” μας (και από τα πιο παλιά…).. Την εγκατάσταση της μετα-μηχανής αναζήτησης searx, που τρέχουμε στη διεύθυνση https://search.stinpriza.org.

Λίγα λόγια

Μια μετα-μηχανή αναζήτησης έχει σκοπό να παρεμβαίνει μεταξύ χρήστη και πραγματικής μηχανής αναζήτησης, ένας ενδιάμεσος δηλαδή της αναζήτησης. Έτσι, μας προστατεύει από τις σύγχρονες πρακτικές κανιβαλισμού των προσωπικών μας δεδομένων, των μεγάλων μηχανών αναζήτησης (google, bing, yahoo, κ.α). Παλαιότερα είχαμε μιλήσει γενικά για ασφαλείς αναζητήσεις στο διαδίκτυο αναφέροντας εκεί και το searx.

Το searx πέρα από το βασικό καθήκον προστασίας της ιδιωτικότητας, περιλαμβάνει αρκετές ρυθμίσεις που μπορούν να εξατομικευτούν, με χρήση cookies. Τα defaults που έχουμε ρυθμίσει στην εγκατάσταση του search.stinpriza.org είναι αρκετά ασφαλή, και στην υπηρεσία μας αυτή δεν διατηρούμε καθόλου ιστορικό επισκέψεων/αναζητήσεων (logs), άρα δεν καταγράφονται οι επισκέψεις ή άλλα προσωπικά δεδομένα. By default η διεπαφή/περιβάλλον και οι αναζητήσεις γίνονται στα ελληνικά. Θεωρήσαμε σκόπιμο η δική μας εγκατάσταση να έχει αυτό το default, σαν διαφοροποίηση από το συνηθισμένο αγγλικό περιβάλλον σε άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις του searx.. Με χρήση cookies μπορείτε να αλλάξετε και στο search.stinpriza.org γλώσσα αναζήτησης ή/και διεπαφής (=εξατομίκευση).

Συντήρηση

  • Αναβαθμίσεις. Eνημέρωση στη τελευταία έκδοση του searx 0.15.0 έγινε πριν κάμποσους μήνες. Η ανάπτυξη του searx το τελευταίο διάστημα είχε επιβραδυνθεί, και οι εκδόσεις έβγαιναν ανά πιο αραιά διαστήματα. Αυτό κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου από τη πλευρά του επικεφαλής προγραμματιστή του searx project. Αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει, και σύντομα θα μιλάμε για τη πρώτη stable 1.0.0 έκδοση του searx…
  • Προβλήματα-Troubleshooting. Προβλήματα που μπορεί να έχει η εγκατάσταση μας, εφόσον μας αναφερθούν (ή τα δούμε οι ίδιοι), διορθώνονται με τη πρώτη ευκαιρία. Η διαθεσιμότητα εργασιών επισκευής, εξαρτάται συνήθως από τον ελεύθερο χρόνο μας τη συγκεκριμένη εκείνη στιγμή. Σημείωση: στα υπάρχοντα προβλήματα του searx δεν παρεμβαίνουμε, περιμένουμε τις λύσεις από τους προγραμματιστές.