Malware email

Περίληψη

Το τελευταίο καιρό είναι αυξημένα τα spam, phish αλλά και malware email. Δεν είναι σπάνιες οι “επιθέσεις” με τέτοια μηνύματα σε λογαριασμούς email, παρόλ’ αυτά σε περιόδους κρίσεων, εκλογών κτλ, αυτά αυξάνονται. Και γενικά τα κακόβουλα αυτά email, αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο email στο διαδίκτυο!!

τι είναι τα spam/phish/malware emails;

spam εννοούμε κυρίως τα διαφημιστικά μηνύματα από αποστολείς που δεν γνωρίζουμε και για θέματα που δεν ζητήσαμε ποτέ να ενημερωθούμε, και χωρίς δυνατότητα απεγγραφής μας από τους παραλήπτες. συνήθως εμπορικού (φάρμακα, δάνεια, κ.α.) ή ενήλικου (πορνό) περιεχομένου.

phish email είναι email που ζητάνε να βάλουμε κωδικούς μας σε κάποιο σύνδεσμο που προσομοιάζει γνωστές υπηρεσίες e-banking, social media, google, microsoft, apple, webmail και άλλων λογαριασμών. η κακόβουλη αυτή προσπάθεια ονομάζεται phishing. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί εκεί, να μη δίνουμε ποτέ κωδικούς μας, εκτός και αν είμαστε σίγουροι ότι επισκεπτόμαστε τη σωστή σελίδα. δείτε και παλαιότερη ανακοίνωση μας σχετικά.

malware emails εννοούμε τα email που περιέχουν συνήθως κάποιο επισυναπτόμενο μολυσμένο αρχείο. μολυσμένο με malware (ιούς).

 

malware email τελευταία

τέτοια email έχουμε λάβει αρκετά τις τελευταίες ημέρες και γι’ αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε. η πλειοψηφία των malware μηνυμάτων που έρχονται τελευταία περιέχουν κυρίως .doc αρχεία με ενσωματωμένους trojan ιούς και φαίνονται να προέρχονται από κάποιο γνωστό μας πρόσωπο (στο όνομα του αποστολέα), ενώ το email που στέλνει, αν το προσέξουμε, μπορεί να είναι τελείως άσχετο με το γνωστό μας πρόσωπο. Επομένως, εφιστούμε τη προσοχή σε όλους τους χρήστες email, μην ανοίγετε επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους αποστολείς, ελέγχοντας πάντα το email που τα στέλνει.

από τη πλευρά μας κόβουμε αρκετά κακόβουλα email όλων των ειδών.. σπάνια μπορεί να κοπεί και κάποιο κανονικό email λόγω κάποιας συνθήκης που ενεργοποιεί τα antispam φίλτρα μας. Συστήνουμε να ελέγχετε και τα ανεπιθύμητα email στο φάκελο spam/Junk/Ανεπιθύμητα και αν δείτε κάποιο “κανονικο” μήνυμα, να το μεταφέρετε σε άλλο φάκελο. αυτό εκπαιδεύει τα φίλτρα μας, ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο “λάθος”. Αντίστοιχα αν βρείτε κάποιο spam μήνυμα στα εισερχόμενα, να το μεταφέρετε στο φάκελο με τα ανεπιθύμητα..

τι τεχνολογίες χρησιμοποιούμε

από πέρσι, έχουμε εντείνει τις προσπάθειες μας να ελαττώσουμε τα spam που δεχόμαστε και δείχνει να έχει κάποιο αποτέλεσμα.. ενδεικτικά κάποιες από τις ανοιχτές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε για αντιμετώπιση malware, spam & phish emails :

greylisting, spamassassin, RBLs, postscreen, clamav antivirus, SPF, DMARC