Στην Πρίζα https://stinpriza.org Κολεκτίβα Εργασίας για την Τεχνολογία Fri, 16 Aug 2019 10:56:00 +0000 el hourly 1 Τεχνικές εργασίες, το Σάββατο 17/8 https://stinpriza.org/technikes-ergasies-to-savvato-17-8/ Fri, 16 Aug 2019 10:56:00 +0000 https://stinpriza.org/?p=22495 Εν μέσω διακοπών θα γίνουν κάποιες τεχνικές εργασίες από πλευράς μας στο κυρίως hosting server. Προγραμματίστηκαν για αύριο Σάββατο 17/8/2019 γύρω στις 23.45. Αυτές δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από μία ώρα, με υπολογιζόμενο downtime ~15 λεπτών.   Καλά μπάνια σε όλ@ς,

The post Τεχνικές εργασίες, το Σάββατο 17/8 appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Εν μέσω διακοπών θα γίνουν κάποιες τεχνικές εργασίες από πλευράς μας στο κυρίως hosting server. Προγραμματίστηκαν για αύριο Σάββατο 17/8/2019 γύρω στις 23.45. Αυτές δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από μία ώρα, με υπολογιζόμενο downtime ~15 λεπτών.

 

Καλά μπάνια σε όλ@ς,

The post Τεχνικές εργασίες, το Σάββατο 17/8 appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Διακοπές Αυγούστου https://stinpriza.org/diakopes-avgoustou-2/ Thu, 01 Aug 2019 14:49:13 +0000 https://stinpriza.org/?p=22490 Η Πρίζα θα είναι κλειστή από 2 ως 25 Αυγούστου. Καλό καλοκαίρι σε όλους/ες!

The post Διακοπές Αυγούστου appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Η Πρίζα θα είναι κλειστή από 2 ως 25 Αυγούστου.
Καλό καλοκαίρι σε όλους/ες!

The post Διακοπές Αυγούστου appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Νέο GNU/Linux Debian 10 «Buster» https://stinpriza.org/neo-gnu-linux-debian-10-buster/ Tue, 16 Jul 2019 11:02:20 +0000 https://stinpriza.org/?p=22475 Η νέα έκδοση 10 με κωδικό όνομα "buster" του Debian GNU/Linux λειτουργικού είναι διαθέσιμη εδώ και 1 βδομάδα περίπου

The post Νέο GNU/Linux Debian 10 «Buster» appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Η νέα έκδοση 10 με κωδικό όνομα «buster» του Debian GNU/Linux λειτουργικού είναι διαθέσιμη εδώ και 1 βδομάδα περίπου, από το Σάββατο 6/7/2019. Μιας και το χρησιμοποιούμε ευρέως, να παρουσιάσουμε μερικές από τις αλλαγές που φέρνει η νέα έκδοση:

  • Σύγχρονες εκδόσεις από Γραφικά Περιβάλλοντα (DE) : Cinnamon 3.8, GNOME 3.30, KDE Plasma 5.14, LXDE 0.99.2, LXQt 0.14, MATE 1.20, Xfce 4.12.
  • Το GNOME γραφικό περιβάλλον χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το πιο μοντέρνο Wayland display server.
  • Ασφάλεια: apparmor by default ενεργοποιημένο. Επίσης το Debian πλέον αποτελείται από 91% reproducible builds.
  • Αυτόματη αναγνώριση secure boot για τις αρχιτεκτονικές amd64, i386, arm64. Η υποστήριξη για το UEFI υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά χρειαζόταν να απενεργοποιούμε το secure boot για να ξεκινήσουμε το Debian. Πλέον αναγνωρίζεται αυτόματα και δεν χρειάζεται απενεργοποίηση σε αυτές τις αρχιτεκτονικές.
  • Ενημερωμένα software για Desktop : Πυρήνας Linux 4.19, Firefox-esr 60.7, Thunderbird 60.7.2, LibreOffice 6.1, GIMP 2.10.8, Chromium 73.0, κ.α.
  • Ενημερωμένα Server software : Apache 2.4.38, PHP 7.3, BIND DNS Server 9.11, PostgreSQL 11, MariaDB 10.3, κ.α.
  • Για Developers : GNU Compiler Collection 7.4 and 8.3, Golang 1.11, OpenJDK 11, Perl 5.28, Python 3 3.7.2, Ruby 2.5.1, κ.α.

Περισσότερα για την νέα έκδοση Debian, μπορείτε να διαβάσετε στις σημειώσεις έκδοσης.

Για άλλη μια φορά η νέα έκδοση έρχεται πλήρως ενημερωμένη, και με πολύ εύκολη διαδικασία εγκατάστασης αλλά και αναβάθμισης. Μπορούμε επίσης απλά να δοκιμάσουμε κάποιο από τα Debian Live CD images για έλεγχο, χωρίς να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.

 

The post Νέο GNU/Linux Debian 10 «Buster» appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Φιλοξενία Ιστοσελίδων. Shared ή VPS; https://stinpriza.org/shared-vps-hosting/ Fri, 05 Jul 2019 04:30:01 +0000 https://stinpriza.org/?p=22448 Με την έννοια Web Hosting, αναφερόμαστε συνήθως στη φιλοξενία μιας ιστοσελίδας σε κάποιο server παρόχου υπηρεσίας hosting, στο διαδίκτυο.

The post Φιλοξενία Ιστοσελίδων. Shared ή VPS; appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Web Hosting

Με την έννοια Web Hosting, αναφερόμαστε συνήθως στη φιλοξενία μιας ιστοσελίδας σε κάποιο server παρόχου υπηρεσίας hosting, στο διαδίκτυο. Οι πάροχοι hosting μας προσφέρουν γρήγορες συνδέσεις και αρκετό bandwith δικτύου για να εξυπηρετείται η σελίδα μας κανονικά και απρόσκοπτα online, με κάποιο αντίτιμο (ενοίκιο). Το πιο συνηθισμένο είδος web hosting, είναι το Shared (κοινό) hosting. Επίσης οι επαγγελματίες θα γνωρίζουν ίσως και το Dedicated hosting. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν και VPS / Virtual Servers hosting πακέτα, ενώ τελευταία έχουμε και το «τρέντυ» Cloud hosting. Όταν δεν γνωρίζουμε ακριβώς το τύπο hosting που ενοικιάζουμε, υποθέτουμε ότι είναι shared. Στην Πρίζα δουλεύουμε κυρίως με το shared hosting, προσφέροντας παράλληλα και VPS hosting πακέτα.

Shared Hosting

Shared Hosting πακέτο, σημαίνει ότι η σελίδα μας (και τα email αν έχουμε), θα φιλοξενούνται σε κάποιο server του παρόχου, μαζί με άλλες σελίδες. Όλοι οι πόροι του server αυτού μοιράζονται ανάμεσα στις σελίδες που φιλοξενεί. Μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμα οι φιλοξενούμενες ιστοσελίδες σε ένα μόνο server, αναλόγως των διαθέσιμων πόρων. Ο χώρος επίσης που καταλαμβάνουμε στο server είναι συγκεκριμένος και αναλόγως του πακέτου hosting που έχουμε. Και ενώ μπορούμε να τον αναβαθμίσουμε, συνήθως στα shared hosting δε μπορεί να ξεπεράσει τα μερικές δεκάδες GB ανά σελίδα.

Το shared hosting είναι αρκετά σίγουρη λύση για ιστοσελίδες με μικρές απαιτήσεις και σχετικά μικρή-μέτρια επισκεψιμότητα. Πρακτική λύση και για όσους δεν γνωρίζουν τα τεχνικά καθόλου και θέλουν απλά μια φιλοξενία για τη σελίδα τους. Στο Shared Hosting ξενοιάζουμε γιατί η υποστήριξη του διακομιστή γίνεται από το πάροχο που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη καλή λειτουργία των υπηρεσιών που τρέχουν: web/mail/ftp/dns/κ.α. Αντίθετα μια ιστοσελίδα που θέλει αρκετούς πόρους σε μνήμη, cpu ή δίκτυο (επισκέψεις), πιθανότατα θα είχε τακτικά προβλήματα σε κάποιο shared περιβάλλον με μοιρασμένους πόρους. Συνήθως οι πάροχοι παρακολουθούν τι γίνεται στα hosting τους και ενημερώνουν όταν κάποια σελίδα «ξεφύγει» από τα λογικά-επιτρεπόμενα όρια, ενημερώνοντας για αναβαθμίσεις πακέτου ή μεταφορά σε άλλου τύπου hosting.

Στα «αρνητικά» του shared hosting, είναι η ασφάλεια. Πολλοί χρήστες σε server, ιστοσελίδες και email, σε συνδυασμό με πολλούς διαφορετικούς κώδικες σημαίνει μεγαλύτερο πεδίο δράσης για κακόβουλα τρίτα μέρη. Στην Πρίζα αν και έχουμε «σφίξει» την ασφάλεια των μηχανημάτων μας όσο γίνεται για να μην επηρεάζεται η πλήρη λειτουργικότητα των υπηρεσιών, δε μπορούμε να την εγγυηθούμε 100%. Όπως και κανένας άλλος πάροχος φυσικά.

VPS Hosting

VPS (Virtual Private Server) Hosting, εννούμε ένα πακέτο hosting με το οποίο ενοικιάζουμε κάποιο vps (virtual machine) για να φιλοξενήσουμε τη σελίδα μας ή ότι άλλο θέλουμε στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, VPS λέμε τους εικονικούς server, οι οποίοι φιλοξενούνται σε κάποιο φυσικό server (host machine) μέσω κάποιας τεχνολογίας Virtualization, όπως το KVM, XEN, OpenVZ, κ.α. Ένα VPS είναι ανεξάρτητος server, αφού έχουμε δικαιώματα διαχειριστή (root) να κάνουμε ότι θέλουμε πάνω του. Οι πόροι του VPS δε μοιράζονται με άλλες σελίδες και ο χώρος που προσφέρεται στα πακέτα vps hosting μπορεί να είναι πολλές φορές δεκαπλάσιος(!) του αντίστοιχου πακέτου shared hosting.

Επίσης, ένα πακέτο vps είναι συνήθως πολύ φτηνότερο απ’ ότι ένα shared. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν περιλαμβάνει έτοιμες υπηρεσίες όπως το shared hosting, ούτε default υποστήριξη των υπηρεσιών από το πάροχο. Η εγκατάσταση και υποστήριξη του VPS έρχεται ξεχωριστά και αφορά τις λειτουργίες του vps, το λειτουργικό του σύστημα καθώς και τυχόν προβλήματα στις υπηρεσίες web που τρέχουμε. Αν δεν έχουμε τεχνικές γνώσεις είναι σίγουρο ότι θα χρειαστούμε κάποιο πακέτο ή ad hoc υποστήριξη. VPS Hosting προτείνεται σε ιστοσελίδες με μεγάλες απαιτήσεις που δε θέλουν να μοιράζονται πόρους. Η που θέλουν καλύτερη ασφάλεια από αυτή που προσφέρει το shared. Και ενώ συμφέρει σαν κόστος hosting από οποιοδήποτε αντίστοιχο shared, πρέπει να συνυπολογίζουμε πάντα και τη συντήρηση. Σε περίπτωση που δεν μας καλύπτουν πια οι πόροι του vps πακέτου, μπορούμε πάντα να αναβαθμίσουμε σε κάποιο μεγαλύτερο πακέτο.

Dedicated Hosting

Dedicated hosting λέμε ένα πακέτο στο οποίο νοικιάζουμε ένα φυσικό server. Αντίστοιχα με το VPS έχουμε πλήρη πρόσβαση σε αυτό και οι πόροι του είναι αναλόγως πακέτου. Χρειαζόμαστε επομένως και τεχνικές γνώσεις ή κάποιο πακέτο συντήρησης. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις κυρίως και επαγγελματίες με πολλές απαιτήσεις ή ερασιτέχνες που θέλουν να πειραματιστούν με τεχνολογίες, είτε virtualization, είτε web. Το κόστος του είναι αρκετά πιο αυξημένο από ένα vps.

Cloud Hosting

Cloud hosting είναι πακέτα που προσφέρουν shared χώρο μοιρασμένο σε πολλούς server. Στην ουσία είναι διάφορα vps σε πολλά host machines που όλα μαζί λέγονται cloud. Εκεί και μέσω διάφορων τεχνολογιών, δημιουργούνται shared πακέτα όχι σε ένα server αλλά διαμοιρασμένα σε πολλούς virtual ή physical host machines. Απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις με μεγάλο όγκο δεδομένων ή custom web εφαρμογές που θέλουν «απεριοριστους» πόρους. Σαν κόστος πλησιάζει τις τιμές του dedicated, αναλόγως πάντα του πακέτου.

Στην Πρίζα Hosting

Στην Πρίζα προσφέρουμε Shared και VPS Hosting. Στα shared πακέτα προσφέρουμε προσαρμόσιμο χώρo για απλές απαιτήσεις hosting, χωρίς τεχνικές σκοτούρες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ. Και έχουμε επίσης και πακέτα υποστήριξης για ιστοσελίδες σε WordPress + Drupal που μπορούν να συνδυαστούν με το hosting.

Τελευταία κάναμε διαθέσιμα και κάποια πακέτα VPS Hosting, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Τα VPS που προσφέρουμε είναι περιορισμένα σε αριθμό και unmanaged. Παραδίδονται με πρόσβαση ssh και κωδικούς διαχειριστή στο τεχνικό υπεύθυνο ή ιδιοκτήτη. Με ένα επιπλέον ετήσιο κόστος προσφέρουμε και πακέτο υποστήριξης για το VPS, ώστε να μένει συνέχεια ενημερωμένο το λειτουργικό και οι υπηρεσίες του, και να αντιμετώπιζονται έγκαιρα τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν. Ή μπορείτε να ζητήσετε ad-hoc υποστήριξη, όποτε χρειαστεί. Σημείωση. Η VPS υποστήριξη έρχεται χωριστά από την υποστήριξη για την ιστοσελίδα που μπορεί να φιλοξενείται στο VPS.

Όπως αναφέρθηκε, κάθε τύπος hosting εξυπηρετεί διαφορετικές απαιτήσεις. Αν θέλετε κάποια συμβουλή σχετικά με ποιο πακέτο hosting να επιλέξετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

The post Φιλοξενία Ιστοσελίδων. Shared ή VPS; appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Ενημέρωση για περιστατικό ασφάλειας στις 22-23/6/2019 https://stinpriza.org/enimerosi-gia-peristatiko-asfaleias-22-23-6-2019/ Wed, 03 Jul 2019 11:21:24 +0000 https://stinpriza.org/?p=22454 Σαν πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών και για λόγους διαφάνειας, θέλουμε να αναφέρουμε οποιαδήποτε περιστατικά σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων που φιλοξενούμε/διαχειριζόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουμε και αναλύουμε ένα πρόβλημα που προέκυψε και επιλύθηκε στα τέλη Ιουνίου.

The post Ενημέρωση για περιστατικό ασφάλειας στις 22-23/6/2019 appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Τι ενημέρωση;

Σαν πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών και για λόγους διαφάνειας, θέλουμε να αναφέρουμε οποιαδήποτε περιστατικά σχετίζονται με την ασφάλεια των δεδομένων που φιλοξενούμε/διαχειριζόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουμε και αναλύουμε ένα πρόβλημα που απ’ ότι φαίνεται, ξεκίνησε στις ~23.30 του Σαββάτου 22/6/2019 και διορθώθηκε οριστικά από εμάς το μεσημέρι της Δευτέρας 24/6/2019. Συγκεκριμένα μια σελίδα που φιλοξενούμε, μολύνθηκε από κακόβουλους, και χρησιμοποιήθηκε τη Κυριακή 23/6 κυρίως σαν phish website, αποστέλλοντας ταυτόχρονα μερικές χιλιάδες spam email, και υποκλέπτοντας κωδικούς βάσης (mysql). Συμπληρωματικές τεχνικές εργασίες, σχετικές με την επίθεση αυτή και με σκοπό κυρίως τη πρόληψη, συνεχίστηκαν όλη τη Δευτέρα και τη Τρίτη που μας πέρασε (24-25/6/2019). Προσωπικά δεδομένα δεν επηρεάστηκαν.

Πιο αναλυτικά.

Το Σάββατο 22/6 στις 23.36, σε μια ιστοσελίδα με παλιό κώδικα CMS που φιλοξενούμε (joomla 1.5.xx, shared hosting πακέτο), κακόβουλοι κατόρθωσαν και ανέβασαν malware (σαν εκτελέσιμα αρχεία php), που με τη σειρά τους, και εκμεταλλευόμενα σωρεία προβλημάτων του παλιού κώδικα, κατόρθωσαν να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα αυτή κυρίως για phishing (υποκλοπή κωδικών). Συγκεκριμένα, ανέβασαν αρχεία που προσομοιώνουν τη σελίδα του Netflix, προκειμένου να αλιεύσουν κωδικούς από χρήστες του Netflix και απέστειλαν μερικές χιλιάδες spam/phish email προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες στη «παγίδα». Αντίστοιχα και για το google docs.

Τη Δευτέρα το πρωί, λάβαμε ειδοποίηση για μολυσμένα αρχεία στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα από το αυτόματο anti malware scan στο server. Αντιληφθήκαμε επίσης μεγάλο όγκο email που έφυγε κυρίως τη Κυριακή ξημερώματα από το χρήστη της ίδιας σελίδας. Αμέσως απενεργοποιήσαμε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, και προβήκαμε σε καθαρισμό της. Tα μολυσμένα αρχεία κρατήθηκαν σε καραντίνα, για επόμενο έλεγχο (forensics). Προλάβαμε να διαγράψουμε περίπου 3000 phish emails πριν αποσταλλούν στους παραλήπτες, αλλά 6000 περίπου είχαν ήδη φύγει. Τα phish emails που έφυγαν με τη σειρά τους προκάλεσαν άλλα προβλήματα. Κάποιοι φιλοξενούμενοι/ες θα πρόσεξαν ίσως καθυστερήσεις στις αποστολές email τη Δευτέρα και τη Τρίτη, λόγω του bad reputation system που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι email servers. Από τις 26/6, δεν  υπάρχει τέτοιο θέμα. Για την ιστορία, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, διαγράφηκε οριστικά από τα συστήματα μας, τη Δευτέρα το απόγευμα.

Συμπεράσματα.

Αυτό που καταλαβαίνουμε ότι έγινε είναι: Το κακόβουλο 3ο μέρος, καταρχάς μπόρεσε και ανέβασε 2 εκτελέσιμα php αρχεία στο φάκελο cache του πανάρχαιου joomla 1.5 σαιτ. Χρησιμοποιώντας πιθανότατα μια από τις κοινές ευπάθειες που έχει το συγκεκριμένο CMS ή κάποιο από τα modules του. Κατόπιν με τα εκτελέσιμα αρχεία που ανέβασε, κατόρθωσε να υποκλέψει κωδικούς της βάσης και να τους στείλει σε δικό του freemail. Ανέβασε επίσης αρχεία για το phishing, νέο φάκελο NFX για netflix, και φάκελο GDOCS για google docs. Στη συνέχεια έβαλε να φεύγουν από το χρήστη της ιστοσελίδας, μερικές χιλιάδες phish/spam emails για να προσελκύσει θύματα στο «νέο phishing site». Όλο αυτό δε του πήρε πάρα πολύ. Από τη στιγμή που έφυγαν τα email, δεν φαίνεται να ξαναχρησιμοποίησε τη σελίδα για άλλο σκοπό.

Παλιοί Κώδικες

Σε πρόσφατη ανακοίνωση μας, έχουμε επισημάνει τα προβλήματα που αφήνει ο παλιός κώδικας (ιστοσελίδες) χωρίς συντήρηση/αναβαθμίσεις. Ειδικά σε shared hosting περιβάλλοντα όπως το «κυρίως» δικό μας με πολλούς χρήστες και διαφορετικούς κώδικες. Τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν εκεί είναι πολλά και σοβαρά. Όσο περισσότερο μένουν ασυντήρητες οι σελίδες, τόσο περισσότερες «τρύπες» τους ανακαλύπτονται. Και κακόβουλα μέρη τις χρησιμοποιούν ευρέως ψάχνοντας όλο το διαδίκτυο για τέτοιους κώδικες, δεν είναι κάτι σπάνιο. Ο αριθμός των bots καθημερινά που αναζητούν/επιτίθενται/σπαμάρουν, είναι μεγαλύτερος από αυτό των πραγματικών επισκεπτών. (ένας λόγος που συνήθως αγνοούμε τα στατιστικά/analytics των σελίδων, ως πραγματικά στοιχεία).

Γι’ αυτό και προτείνουμε πάντα σωστή συντήρηση με τακτικές αναβαθμίσεις για όλα τα δημοφιλή CMS και τα plugins/modules/themes τους. Με προαιρετική επιπλέον τεχνική υποστήριξη για παρακολούθηση και σφίξιμο της ασφάλειας τους. Έτσι μειώνονται πάρα πολύ οι πιθανότητες τέτοιων περιστατικών ασφαλείας. Χωρίς γνωστά κενά ασφαλείας οι ενημερωμένοι κώδικες θεωρούνται και πιο «ασφαλείς».

Η Πρίζα

Εμείς από τη πλευρά μας, παρακολουθούμε συνεχώς και με διάφορους τρόπους την «υγεία» των συστημάτων μας. Καθημερινά με anti-malware εφαρμογές, monitoring εργαλεία με ειδοποιήσεις για υψηλό φόρτο ή περίεργη δραστηριότητα, κ.α. Καθετί «περίεργο» αναλύεται, και διορθώνεται το γρηγορότερο δυνατό. Επιπλέον, αναλύοντας το τι έγινε φροντίζουμε να μην ξανασυμβεί με ότι νέα προληπτικά μέτρα μπορεί να χρειαστούν. Η διαδικασία προστασίας των συστημάτων και των δεδομένων δεν είναι κάτι πάγιο, αλλάζει καθημερινά και φροντίζουμε να μένουμε ενημερωμένοι όσο αυτό είναι δυνατό σε ένα περιβάλλον με διαρκείς προκλήσεις.

The post Ενημέρωση για περιστατικό ασφάλειας στις 22-23/6/2019 appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
γιατί χρησιμοποιούμε και προτείνουμε ελεύθερο λογισμικό https://stinpriza.org/giati-chrisimopoioume-kai-proteinoume-elefthero-logismiko/ Tue, 25 Jun 2019 15:23:09 +0000 https://stinpriza.org/?p=22431 Ελεύθερο λογισμικό και η σημασία του. Ανατρέχουμε στην ιστορία του λογισμικού για να δείξουμε το γιατί χρησιμοποιούμε και προτείνουμε ελεύθερο λογισμικό

The post γιατί χρησιμοποιούμε και προτείνουμε ελεύθερο λογισμικό appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο μας «γιατί χρησιμοποιούμε και προτείνουμε ελεύθερο λογισμικό» που γράψαμε για το τεύχος 0 της εφημερίδας Locotrip της κολεκτίβας εργασίας «Λοκομοτίβα»…

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούνται από την δεκαετία του 1950, όχι βέβαια με τη σημερινή τους μορφή. Τότε, αποκτ
ώντας έναν υπολογιστή, για να τον λειτουργήσεις, χρειαζόταν να γράψεις τα προγράμματα που χρειάζεσαι. Επειδή αυτή είναι χρονοβόρα διαδικασία, οι άνθρωποι μοιράζονταν ελεύθερα τα προγράμματα που είχαν δημιουργήσει, και μαζί με αυτά και τον πηγαίο κωδικά (source code), την «συνταγή» δηλαδή. Αυτό γινόταν για να μπορούν όσοι/ες τα χρησιμοποιούν να καταλάβουν πως λειτουργούν και να τα τροποποιούν για να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες τους. Συχνά οι κατασκευαστές υπολογιστών βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση. 
Από τη δεκαετία του 1970 και μετά αυτό άλλαξε δραματικά. Εμφανίστηκαν εταιρίες πληροφορικής που δημιουργούσαν και πουλούσαν προγράμματα, χωρίς να δίνουν τον πηγαίο κώδικα, ώστε να μην μπορείς να τα τροποποιήσεις. Κατέληξε λοιπόν η νόρμα να είναι το κλειστό λογισμικό.

Τι σημαίνει όμως ελεύθερο λογισμικό?

Ένα πρόγραμμα χαρακτηρίζεται σαν ελεύθερο λογισμικό, αν σου δίνει τις παρακάτω ελευθερίες:
    Ελευθερία 0: Η ελευθερία να χρησιμοποιείς το πρόγραμμα για κάθε σκοπό (πχ προσωπική ή επαγγελματική χρήση).
    Ελευθερία 1: Η ελευθερία να το μελετήσεις πως δουλεύει, και να το τροποποιήσεις για να καλύπτει τις ανάγκες σου.
    Ελευθερία 2: Η ελευθερία να το μοιραστείς και να κάνεις αντίγραφα βοηθώντας τους γύρω σου.
    Ελευθερία 3: Η ελευθερία να το βελτιώσεις και να δημοσιεύσεις τις βελτιώσεις ή την τελική εκδοχή, ώστε όλη η κοινότητα να επωφεληθεί.
    
 Περιγράφοντας με τις παραπάνω ελευθερίες, το 1985 ιδρύθηκε το Free Software Foundation. Λίγα χρόνια μετά κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση του linux, το 1991. Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα με πολλές διαφορετικές παραλλαγές, που στοχεύουν σε διαφορετικές ανάγκες. Ένα λειτουργικό σύστημα περιέχει προγράμματα για τις διάφορες επί μέρους διεργασίες. Γνωστά προγράμματα ελεύθερου λογισμικού, είναι ο firefox, το vlc και το libreoffice.
 
 Εταιρίες είδαν επιχειρηματικά το ελεύθερο λογισμικό και πλησιάζοντας κόσμο από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού, δημιούργησαν μια ρεφορμιστική τάση, το ανοικτό λογισμικό (open source) προσπαθώντας να το κάνουν εύπεπτο για το κεφάλαιο. Σε πρακτικό επίπεδο, τα όρια είναι δυσδιάκριτα μεταξύ των 2 τάσεων, αν δεν διαβάσεις την άδεια χρήσης.
 Το βασικό σημείο μιας ελεύθερης άδειας χρήσης λογισμικού, είναι ότι αναγκάζει ακόμη και μια εταιρία κολοσσό, αν θέλει να εμπλακεί με κάποιο λογισμικό, να δώσει πίσω στην κοινότητα τις βελτιώσεις που έκανε, δημοσιεύοντας τις με την ίδια άδεια χρήσης. Ο χώρος της πληροφορικής και γενικά της υψηλής τεχνολογίας, είναι ιδιαίτερα σύνθετος, οπότε αυτή η ισορροπία είναι αναγκαίο κακό για να υπάρξει και να συντηρηθεί. Από μια άλλη πλευρά, μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, ότι εδώ όλοι και όλες χωράνε, αρκεί να τηρούν τις παραπάνω ελευθερίες.
 
 Το ελεύθερο λογισμικό αλλάζει τη σχέση μας με τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε και τον υπολογιστή μας εν γένει. Απομακρυνόμαστε από τη σχέση πελάτη-παραγωγού, πλησιάζοντας την συμμετοχή σε μια ομαδοποίηση ανθρώπων που ενδιαφέρονται για το ίδιο πρόγραμμα. Λέμε πλησιάζοντας γιατί δεν είναι πάντα εφικτό αυτό. Στο ελεύθερο λογισμικό, όταν δεις ένα πρόβλημα, το αναφέρεις για να φτιαχτεί, ιδανικά προτείνοντας μια λύση. Προτείνεις νέες δυνατότητες, βοηθάς με μεταφράσεις, ή και μόνο με τη διάδοση του ελεύθερου λογισμικού. Λογισμικά προχωρούν και αναπτύσσονται, όταν γύρω τους υπάρχει ενδιαφέρον, όταν προγραμματιστές και ενδιαφερόμενοι/ες συναντιούνται και συμπράττουν. Συμμετέχουμε δηλαδή σε κάποιο βαθμό, δεν καταναλώνουμε.
 
 Αν το δούμε πολιτικά, είναι μονοθεματική ενασχόληση, φιλελεύθερου ενδιαφέροντος. Είναι ένας κύκλος που περιλαμβάνει χακερς, πολιτικοποιημένα άτομα, απολιτίκ, εταιρίες, πολυεθνικές, τα πάντα όλα. Σίγουρα δεν είναι ιδανικό, είναι όμως πολύ καλύτερη πρόταση από την παντοκρατορία του κλειστού λογισμικού.
 

 Γιατί είναι σημαντικές οι ελευθερίες στο λογισμικό?

 
 Οι παραπάνω ελευθερίες, κάνουν ένα πρόγραμμα διάφανο, στα έμπειρα μάτια. Είναι πολύ δύσκολο να κρύψεις κακόβουλο κώδικα σε ένα πρόγραμμα ελεύθερου λογισμικού. Αυτό γιατί υπάρχει ο πηγαίος κώδικας, και όλο και κάποιο μάτι θα δει το κακόβουλο κομμάτι. Στον αντίποδα, το κλειστό λογισμικό είναι μαύρο κουτί. Δεν βλέπεις πως λειτουργεί, δεν ξέρεις τι κρύβεται από πίσω. Τίθεται θέμα τι εμπιστευόμαστε.
 
 Για τους παραπάνω λόγους, χρησιμοποιούμε στην Πρίζα ελεύθερο λογισμικό και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα 🙂

Links

Δείτε όλα τα άρθρα μας σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό
Η ιστοσελίδα του Free Software Foundation

The post γιατί χρησιμοποιούμε και προτείνουμε ελεύθερο λογισμικό appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Καλοκαιρινή προσφορά σε .gr & .ελ domain https://stinpriza.org/kalokairini-prosfora-se-gr-el-domain/ Thu, 20 Jun 2019 11:55:08 +0000 https://stinpriza.org/?p=22442 Μέχρι να κλείσουμε για τις καλοκαιρινές διακοπές στις αρχές Αύγουστου, όλα τα .gr & .ελ domains με 19€* για 2 χρόνια!** *τιμή χωρίς ΦΠΑ 24% ** Ισχύει για καταχώρηση νέων domain, αλλά και για ανανεώση/μεταφορά από άλλο παρόχο

The post Καλοκαιρινή προσφορά σε .gr & .ελ domain appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Μέχρι να κλείσουμε για τις καλοκαιρινές διακοπές στις αρχές Αύγουστου, όλα τα .gr & .ελ domains με 19€* για 2 χρόνια!**

*τιμή χωρίς ΦΠΑ 24%

** Ισχύει για καταχώρηση νέων domain, αλλά και για ανανεώση/μεταφορά από άλλο παρόχο

The post Καλοκαιρινή προσφορά σε .gr & .ελ domain appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
17/5 – Προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες σε όλα τα μηχανήματα. https://stinpriza.org/17-5-programmatismenes-technikes-ergasies-se-ola-ta-michanimata/ Wed, 15 May 2019 13:54:22 +0000 https://stinpriza.org/?p=22437 Τη Παρασκευή 17/5, μετά τις 00.00 θα πραγματοποιηθούν επανεκκινήσεις σε όλους τους server μας. Σε κεντρικά hosting μηχανήματα αλλά και δευτερεύοντα συστήματα. Αφορμή κάποιες σημερινές αναβαθμίσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ευπάθειες στους επεξεργαστές της Intel και απαιτούν επανεκκίνηση για τη πλήρη εφαρμογή τους. Για διάστημα περίπου 10′, όλες οι hosting υπηρεσίες μας (ιστοσελίδες/email) θα […]

The post 17/5 – Προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες σε όλα τα μηχανήματα. appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Τη Παρασκευή 17/5, μετά τις 00.00 θα πραγματοποιηθούν επανεκκινήσεις σε όλους τους server μας. Σε κεντρικά hosting μηχανήματα αλλά και δευτερεύοντα συστήματα. Αφορμή κάποιες σημερινές αναβαθμίσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ευπάθειες στους επεξεργαστές της Intel και απαιτούν επανεκκίνηση για τη πλήρη εφαρμογή τους.

Για διάστημα περίπου 10′, όλες οι hosting υπηρεσίες μας (ιστοσελίδες/email) θα είναι κάτω.

The post 17/5 – Προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες σε όλα τα μηχανήματα. appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
PHP 5.6 & 7.0 (updated) https://stinpriza.org/php-5-6-7-0/ Wed, 24 Apr 2019 19:12:05 +0000 https://stinpriza.org/?p=22416 PHP είναι η γλώσσα προγραμματισμού στην οποία είναι γραμμένες οι περισσότερες web εφαρμογές που φιλοξενούμε στα hosting μας. Το 90% περίπου, που περιλαμβάνει δημοφιλή CMS όπως τα WordPress, Drupal, Joomla, κ.α. Ιστοσελίδες που κατασκευάστηκαν πριν τουλάχιστον πέντε χρόνια (είτε CMS, είτε custom κώδικες) λειτουργούν μόνο με παλαιές εκδόσεις php, καθώς υπάρχουν σοβαρές ασυμβατότητες. Τέτοιοι κώδικες […]

The post PHP 5.6 & 7.0 (updated) appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
PHP είναι η γλώσσα προγραμματισμού στην οποία είναι γραμμένες οι περισσότερες web εφαρμογές που φιλοξενούμε στα hosting μας. Το 90% περίπου, που περιλαμβάνει δημοφιλή CMS όπως τα WordPress, Drupal, Joomla, κ.α.

Ιστοσελίδες που κατασκευάστηκαν πριν τουλάχιστον πέντε χρόνια (είτε CMS, είτε custom κώδικες) λειτουργούν μόνο με παλαιές εκδόσεις php, καθώς υπάρχουν σοβαρές ασυμβατότητες. Τέτοιοι κώδικες δεν υποστηρίζονται επίσημα εδώ και καιρό, παρολ’ αυτά τρέχουν σε μεγάλος μέρος του διαδικτύου ακόμα. Σε ένα μικρό ποσοστό και στη Πρίζα.

Συγκεκριμένα, στις 31/12/2018 η επίσημη υποστήριξη από το php.net για την έκδοση php 5.6 (τελευταία της σειράς php5), έχει σταματήσει. Στις 10/01/2019 σταμάτησε και η επίσημη υποστήριξη για τη php7.0. Τέτοιες εκδόσεις χαρακτηρίζονται πλέον ως EOL(=End Of Life).

Στην Πρίζα, αυτές είναι ακόμα οι βασικές εκδόσεις που υποστηρίζουμε, χρησιμοποιώντας κάποια εναλλακτικά αποθετήρια για τις ενημερώσεις τους. Σύντομα όμως ακόμα και αυτή η εναλλακτική υποστήριξη τους σταματάει, οπότε μέχρι το φθινόπωρο του 2019, θα έχουμε μεταφερθεί στη πιο σύγχρονη, ασφαλή και γρήγορη, php 7.3.

Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσες ιστοσελίδες βασίζονται ακόμα σε παλιές εκδόσεις php, αλλά νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα για αλλαγές σε αυτές. Η Πρίζα δεν είναι ο μοναδικός πάροχος που θα σταματήσει να τις υποστηρίζει, θα είναι γενικό στην αγορά των web hosting. Η συντήρηση του κώδικα της php5 επ’ αόριστον απαιτεί αρκετούς πόρους, καθιστώντας πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε πάροχο να παρέχει ασφαλές hosting στις εκδόσεις αυτές…

Λύσεις υπάρχουν αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν πριν τις αλλαγές :

  • Σε κάποιες περιπτώσεις CMS (WordPress, Joomla, Drupal), υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης τους σε νεότερη, πιο σύγχρονη έκδοση.
  • Οι custom php ιστοσελίδες θα πρέπει, είτε να ενημερωθούν για να γίνουν συμβατές με την php7.3, είτε να ξαναγραφτούν από την αρχή, κατά προτίμηση σε κάποια εφαρμογή ή CMS ανοιχτού κώδικα, που θα παίρνει ενημερώσεις και δεν θα μένει «στάσιμη» για χρόνια.
  • Υπάρχει και η περίπτωση φιλοξενίας σε ξεχωριστό server που όμως δεν θα έχει ενημερώσεις ασφαλείας και το κόστος φιλοξενίας θα είναι αυξημένο μιας και θα λειτουργεί για λίγες ιστοσελίδες. Αυτή η λύση και πάλι δε μπορεί να είναι μόνιμη, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μεταβατική περίοδο μέχρι να αναβαθμιστούν ή αλλαχτούν οι κώδικες.

Σελίδες που ενημερώνονται τακτικά, έχουν π.χ. υποστήριξη από εμάς ή αναβαθμίζονται τακτικά από τους διαχειριστές τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα και δε χρειάζεται να ανησυχούν για τις επερχόμενες αλλαγές.

Μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2019, οι σελίδες που δεν είναι συμβατές με php7.3 θα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά στους servers μας. Πιθανότερη ημερομηνία οριστικής μετάβασης στη νεότερη php 7.3, είναι η πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη 2019.

Για οποιαδήποτε πληροφορία/απορία σχετικά με συμβατότητα της ιστοσελίδας σας ή τις αλλαγές που ετοιμάζουμε, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας.

The post PHP 5.6 & 7.0 (updated) appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Αργία πάσχα https://stinpriza.org/argia-pascha/ Tue, 23 Apr 2019 08:34:17 +0000 https://stinpriza.org/?p=22414 Η Πρίζα θα παραμείνει κλειστά από 26/4 έως και 3/5. Ανοιχτά από Δευτέρα 6/5 και πάλι. Για οποιοδήποτε πρόβλημα κατά το διάστημα αυτό, επικοινωνείτε από τη φόρμα επικοινωνίας ή με ένα email.

The post Αργία πάσχα appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Η Πρίζα θα παραμείνει κλειστά από 26/4 έως και 3/5. Ανοιχτά από Δευτέρα 6/5 και πάλι. Για οποιοδήποτε πρόβλημα κατά το διάστημα αυτό, επικοινωνείτε από τη φόρμα επικοινωνίας ή με ένα email.

The post Αργία πάσχα appeared first on Στην Πρίζα.

]]>