Στην Πρίζα https://stinpriza.org Κολεκτίβα Εργασίας για την Τεχνολογία Wed, 15 May 2019 13:55:12 +0000 el hourly 1 17/5 – Προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες σε όλα τα μηχανήματα. https://stinpriza.org/17-5-programmatismenes-technikes-ergasies-se-ola-ta-michanimata/ Wed, 15 May 2019 13:54:22 +0000 https://stinpriza.org/?p=22437 Τη Παρασκευή 17/5, μετά τις 00.00 θα πραγματοποιηθούν επανεκκινήσεις σε όλους τους server μας. Σε κεντρικά hosting μηχανήματα αλλά και δευτερεύοντα συστήματα. Αφορμή κάποιες σημερινές αναβαθμίσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ευπάθειες στους επεξεργαστές της Intel και απαιτούν επανεκκίνηση για τη πλήρη εφαρμογή τους. Για διάστημα περίπου 10′, όλες οι hosting υπηρεσίες μας (ιστοσελίδες/email) θα […]

The post 17/5 – Προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες σε όλα τα μηχανήματα. appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Τη Παρασκευή 17/5, μετά τις 00.00 θα πραγματοποιηθούν επανεκκινήσεις σε όλους τους server μας. Σε κεντρικά hosting μηχανήματα αλλά και δευτερεύοντα συστήματα. Αφορμή κάποιες σημερινές αναβαθμίσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ευπάθειες στους επεξεργαστές της Intel και απαιτούν επανεκκίνηση για τη πλήρη εφαρμογή τους.

Για διάστημα περίπου 10′, όλες οι hosting υπηρεσίες μας (ιστοσελίδες/email) θα είναι κάτω.

The post 17/5 – Προγραμματισμένες τεχνικές εργασίες σε όλα τα μηχανήματα. appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
PHP 5.6 & 7.0 (updated) https://stinpriza.org/php-5-6-7-0/ Wed, 24 Apr 2019 19:12:05 +0000 https://stinpriza.org/?p=22416 PHP είναι η γλώσσα προγραμματισμού στην οποία είναι γραμμένες οι περισσότερες web εφαρμογές που φιλοξενούμε στα hosting μας. Το 90% περίπου, που περιλαμβάνει δημοφιλή CMS όπως τα WordPress, Drupal, Joomla, κ.α. Ιστοσελίδες που κατασκευάστηκαν πριν τουλάχιστον πέντε χρόνια (είτε CMS, είτε custom κώδικες) λειτουργούν μόνο με παλαιές εκδόσεις php, καθώς υπάρχουν σοβαρές ασυμβατότητες. Τέτοιοι κώδικες […]

The post PHP 5.6 & 7.0 (updated) appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
PHP είναι η γλώσσα προγραμματισμού στην οποία είναι γραμμένες οι περισσότερες web εφαρμογές που φιλοξενούμε στα hosting μας. Το 90% περίπου, που περιλαμβάνει δημοφιλή CMS όπως τα WordPress, Drupal, Joomla, κ.α.

Ιστοσελίδες που κατασκευάστηκαν πριν τουλάχιστον πέντε χρόνια (είτε CMS, είτε custom κώδικες) λειτουργούν μόνο με παλαιές εκδόσεις php, καθώς υπάρχουν σοβαρές ασυμβατότητες. Τέτοιοι κώδικες δεν υποστηρίζονται επίσημα εδώ και καιρό, παρολ’ αυτά τρέχουν σε μεγάλος μέρος του διαδικτύου ακόμα. Σε ένα μικρό ποσοστό και στη Πρίζα.

Συγκεκριμένα, στις 31/12/2018 η επίσημη υποστήριξη από το php.net για την έκδοση php 5.6 (τελευταία της σειράς php5), έχει σταματήσει. Στις 10/01/2019 σταμάτησε και η επίσημη υποστήριξη για τη php7.0. Τέτοιες εκδόσεις χαρακτηρίζονται πλέον ως EOL(=End Of Life).

Στην Πρίζα, αυτές είναι ακόμα οι βασικές εκδόσεις που υποστηρίζουμε, χρησιμοποιώντας κάποια εναλλακτικά αποθετήρια για τις ενημερώσεις τους. Σύντομα όμως ακόμα και αυτή η εναλλακτική υποστήριξη τους σταματάει, οπότε μέχρι το φθινόπωρο του 2019, θα έχουμε μεταφερθεί στη πιο σύγχρονη, ασφαλή και γρήγορη, php 7.3.

Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα σε όσες ιστοσελίδες βασίζονται ακόμα σε παλιές εκδόσεις php, αλλά νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα για αλλαγές σε αυτές. Η Πρίζα δεν είναι ο μοναδικός πάροχος που θα σταματήσει να τις υποστηρίζει, θα είναι γενικό στην αγορά των web hosting. Η συντήρηση του κώδικα της php5 επ’ αόριστον απαιτεί αρκετούς πόρους, καθιστώντας πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε πάροχο να παρέχει ασφαλές hosting στις εκδόσεις αυτές…

Λύσεις υπάρχουν αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν πριν τις αλλαγές :

 • Σε κάποιες περιπτώσεις CMS (WordPress, Joomla, Drupal), υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης τους σε νεότερη, πιο σύγχρονη έκδοση.
 • Οι custom php ιστοσελίδες θα πρέπει, είτε να ενημερωθούν για να γίνουν συμβατές με την php7.3, είτε να ξαναγραφτούν από την αρχή, κατά προτίμηση σε κάποια εφαρμογή ή CMS ανοιχτού κώδικα, που θα παίρνει ενημερώσεις και δεν θα μένει «στάσιμη» για χρόνια.
 • Υπάρχει και η περίπτωση φιλοξενίας σε ξεχωριστό server που όμως δεν θα έχει ενημερώσεις ασφαλείας και το κόστος φιλοξενίας θα είναι αυξημένο μιας και θα λειτουργεί για λίγες ιστοσελίδες. Αυτή η λύση και πάλι δε μπορεί να είναι μόνιμη, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μεταβατική περίοδο μέχρι να αναβαθμιστούν ή αλλαχτούν οι κώδικες.

Σελίδες που ενημερώνονται τακτικά, έχουν π.χ. υποστήριξη από εμάς ή αναβαθμίζονται τακτικά από τους διαχειριστές τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα και δε χρειάζεται να ανησυχούν για τις επερχόμενες αλλαγές.

Μετά το τέλος του καλοκαιριού του 2019, οι σελίδες που δεν είναι συμβατές με php7.3 θα σταματήσουν να λειτουργούν σωστά στους servers μας. Πιθανότερη ημερομηνία οριστικής μετάβασης στη νεότερη php 7.3, είναι η πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη 2019.

Για οποιαδήποτε πληροφορία/απορία σχετικά με συμβατότητα της ιστοσελίδας σας ή τις αλλαγές που ετοιμάζουμε, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας.

The post PHP 5.6 & 7.0 (updated) appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Αργία πάσχα https://stinpriza.org/argia-pascha/ Tue, 23 Apr 2019 08:34:17 +0000 https://stinpriza.org/?p=22414 Η Πρίζα θα παραμείνει κλειστά από 26/4 έως και 3/5. Ανοιχτά από Δευτέρα 6/5 και πάλι. Για οποιοδήποτε πρόβλημα κατά το διάστημα αυτό, επικοινωνείτε από τη φόρμα επικοινωνίας ή με ένα email.

The post Αργία πάσχα appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Η Πρίζα θα παραμείνει κλειστά από 26/4 έως και 3/5. Ανοιχτά από Δευτέρα 6/5 και πάλι. Για οποιοδήποτε πρόβλημα κατά το διάστημα αυτό, επικοινωνείτε από τη φόρμα επικοινωνίας ή με ένα email.

The post Αργία πάσχα appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
phish email ειδοποίηση (02/2019) https://stinpriza.org/phish-email-eidopoiisi/ Wed, 20 Feb 2019 12:34:29 +0000 https://stinpriza.org/?p=22407 Καταιγίδα από «phish» email για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στο spam φάκελο αυτόματα και οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι/ες μπορεί να μη τα έχουν προσέξει καθόλου. Χάρη στα antispam φίλτρα και την αυτόματη εκπαίδευση που υλοποιούμε στο email σύστημα της Πρίζας, το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν φτάνει ποτέ στο Inbox […]

The post phish email ειδοποίηση (02/2019) appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Καταιγίδα από «phish» email για άλλη μια φορά τις τελευταίες μέρες. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στο spam φάκελο αυτόματα και οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι/ες μπορεί να μη τα έχουν προσέξει καθόλου. Χάρη στα antispam φίλτρα και την αυτόματη εκπαίδευση που υλοποιούμε στο email σύστημα της Πρίζας, το μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν φτάνει ποτέ στο Inbox των email λογαριασμών.

Γενικά όμως θα θέλαμε να προσέχετε phish email που μπορεί να έρθουν στο Inbox, με Θέμα όπως:
«Admin:Email Service Removal»
«Unusual login activity»
«Mail Quota!!!»
κ.α. παρόμοια, που ζητάνε να εισάγετε το κωδικό του email σας σε κάποια τυχαία σελίδα. Δείτε και παλαιότερη ανακοίνωση μας για τα Phishing emails εδώ.

Θυμηθείτε ότι η Πρίζα δεν θα ζητήσει ποτέ το κωδικό του email σας, και δε θα πρέπει και σεις να τον εισάγετε οπουδήποτε αλλού πέρα από τα επίσημα webmail ή/και email clients που χρησιμοποιείτε συνήθως.

Σε περίπτωση που έχετε εισάγει το κωδικό σας κάπου αλλού, αλλάξτε τον ΑΜΕΣΑ, μέσα από κάποιο από τα webmail ή το control panel. προαιρετικά ειδοποιήστε μας με λεπτομέρειες του αποστολέα του phish και το link στο οποίο εισάγατε το κωδικό.

The post phish email ειδοποίηση (02/2019) appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Γιατί χρησιμοποιούμε ελεύθερο λογισμικό στις ιστοσελίδες https://stinpriza.org/elefthero-logismiko-stis-istoselides/ Tue, 19 Feb 2019 15:43:11 +0000 https://stinpriza.org/?p=22396 Το ελεύθερο λογισμικό ως εργαλείο στη δημιουργία ιστοσελίδων. Τα πλεονεκτήματα του στην κατασκευή αλλά και στη χρήση μιας ιστοσελίδας.

The post Γιατί χρησιμοποιούμε ελεύθερο λογισμικό στις ιστοσελίδες appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Εισαγωγή

Ελεύθερο λογισμικό είναι κάθε λογισμικό που δεν σε περιορίζει όταν το χρησιμοποιείς.  Η διάκριση είναι μεταξύ ελεύθερου (Free Software) , κλειστού (proprietary software) και δωρεάν λογισμικού (freeware).  To δωρεάν δεν έχει μεν αντίτιμο, αλλά σε περιορίζει στο τι μπορείς να κάνεις με αυτό και στο αν μπορείς να το μελετήσεις και να κάνεις τροποποιήσεις. Το κλειστό λογισμικό πέραν τους παραπάνω περιορισμούς, της τροποποίησης, απαγορεύει το μοίρασμα και πλέον υπάρχει μια τάση να γίνεται συνδρομητικό. Ένα εργαλείο δηλαδή που δεν το έχεις πραγματικά στα χέρια σου, αλλά είναι σαν νοικιασμένο.

Ελευθερίες

 • Αναλυτικότερα οι ελευθερίες είναι
  Ελευθερία 0: Η ελευθερία να χρησιμοποιείς το πρόγραμμα για κάθε σκοπό (πχ προσωπική ή επαγγελματική χρήση).
  Ελευθερία 1: Η ελευθερία να το μελετήσεις πως δουλεύει, και να το τροποποιήσεις για να καλύπτει τις ανάγκες σου.
  Ελευθερία 2: Η ελευθερία να το μοιραστείς και να κάνεις κόπιες βοηθώντας τους γύρω σου.
  Ελευθερία 3: Η ελευθερία να το βελτιώσεις και να δημοσιεύσεις τις βελτιώσεις ή την τελική εκδοχή, ώστε όλη η κοινότητα να επωφεληθεί.

Ιστοσελίδες

Μπορεί όλα τα παραπάνω να μας φαίνονται πολύ δύσκολα και να χρειάζονται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Πρακτική εφαρμογή του ελεύθερου λογισμικού είναι η δημιουργία ιστοσελίδων, τόσο από την πλευρά των προγραμματιστών, όσο και από τα άτομα που τις χρησιμοποιούν. Στην Πρίζα χρησιμοποιούμε τις πλατφόρμες WordPress και Drupal. Αυτό σημαίνει πως δεν κατασκευάζουμε μια ιστοσελίδα από την αρχή, έχουμε μια βάση κώδικα. Πάνω σε αυτή αναπτύσσουμε τις λειτουργικότητες που χρειάζεται η κάθε ιστοσελίδα, χρησιμοποιώντας ενίοτε πρόσθετα (plugin).

Η επαναχρησιμοποίηση κώδικα καθώς και ο συνεχής εμπλουτισμός του, βελτιώνουν ένα λογισμικό. Επίσης λόγω της «διαφάνειας» του κώδικα, της ευκολίας δηλαδή να καταλάβεις πως έχει φτιαχτεί, περιορίζει πολύ την πιθανότητα κακόβουλης χρήσης του με λειτουργίες πέραν της προφανής. Ένα τέτοιο λογισμικό, βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, βελτιστοποίηση λειτουργιών και επίλυσης προβλημάτων.

Τέλος πολύ σημαντικό είναι ότι οι ιστοσελίδες που κατασκευάζονται με πλατφόρμες ελεύθερου λογισμικού, ακολουθούν συγκεκριμένα  πρότυπα και οδηγίες. Αυτό τις κάνει συμβατές μεταξύ τους, οπότε είναι εύκολο να συνεχιστούν από άλλο άτομο. Δεν «κλειδώνουν» δηλαδή στον πρώτο προγραμματιστή. Όμοια είναι ευκολότερη η τελική χρήση ενός τέτοιου ιστότοπου, μιας και είναι πολύ πιθανό να υπάρχει εμπειρία από άλλη ιστοσελίδα που φτιάχτηκε με την ίδια πλατφόρμα

Links

Ορισμός του ελεύθερου λογισμικού από το Free Software Foundation: http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html.el

η αρθογραφία μας σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό: https://stinpriza.org/category/free-software-open-source/

The post Γιατί χρησιμοποιούμε ελεύθερο λογισμικό στις ιστοσελίδες appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Πως αντιλαμβανόμαστε την ιδιωτικότητα στην μετά GDPR εποχή https://stinpriza.org/pos-antilamvanomaste-tin-idiotikotita-stin-meta-gdpr-epochi/ Tue, 19 Feb 2019 15:28:43 +0000 https://stinpriza.org/?p=22391 Η σημασία της ιδιωτικότητας στις ιστοσελίδες και τις τεχνολογίες στο διαδίκτυο. Τι μέτρα πέρνουμε για την διαφυλαξή της πριν και μετά την GDPR εποχή

The post Πως αντιλαμβανόμαστε την ιδιωτικότητα στην μετά GDPR εποχή appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Το Μάιο του 2018 μπήκε σε ισχύ ο κανονισμός GDPR για τα προσωπικά δεδομένα, που αφορά μεταξύ άλλων και τις ιστοσελίδες. Ο κανονισμός ζητάει να αναγράφονται όλες οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε μια ιστοσελίδα. Αυτή η καταγραφή εμφανίζεται στην πρώτη είσοδο, ώστε ο επισκέπτης της να γνωρίζει που καταλήγουν τα δεδομένα. Επίσης ζητάει αυτό να είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα χωρίς τεχνικούς όρους και περιληπτικά, ώστε να γίνεται κατανοητό. Αν και σημαντικό βήμα, είναι μερικό αν μιλάμε για ιδιωτικότητα.

Το θέμα μας αφορά εδώ και χρόνια και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε στις ιστοσελίδες που φιλοξενούμε, ελεύθερο λογισμικό και γενικά «διαφανείς» τεχνολογίες.  Με αυτό τον τρόπο ξέρουμε ακριβώς τι κάνουν και αν εξυπηρετούν πλαγίως συμφέροντα τρίτων. Οπότε σε μια ιστοσελίδα δεν καταγράφουμε απλά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται, αλλά αντικαθιστούμε όσες δεν καλύπτουν τα κριτήρια που βάζουμε.

Μια τυπική ιστοσελίδα συνήθως περιέχει γραμματοσειρές, στατιστικά και χάρτη από την google, εικονίδια ή και περιεχόμενο από το facebook και το twitter, πολυμέσα από το youtube και άλλα πολλά ενσωματωμένα κομμάτια, κάποια φανερά και κάποια άλλα όχι. Όλες αυτές οι τεχνολογίες, σε κάθε άνοιγμα της ιστοσελίδας, στέλνουν την IP μας και ίσως και άλλες πληροφορίες σε τρίτους. Αντικαθιστούμε όλα τα παραπάνω, είτε με εναλλακτικές τεχνολογίες, είτε με τρόπους που να σέβονται την ιδιωτικότητα.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, πειραματιζόμαστε με λύσεις για τα κυριότερα σημεία.  Παραδείγματα είναι τα στατιστικά μιας ιστοσελίδας (stats.stinpriza.org) και η μηχανή αναζήτησης (search.stinpriza.org). Προτείνουμε εναλλακτικές και για άλλα συνηθισμένα σημεία, όπως οι διαδραστικοί χάρτες (openstreetmaps.org) και το ανέβασμα πολυμέσων (archive.org).

The post Πως αντιλαμβανόμαστε την ιδιωτικότητα στην μετά GDPR εποχή appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Mac OS Upgrade https://stinpriza.org/mac-os-upgrade/ Wed, 30 Jan 2019 10:39:35 +0000 https://stinpriza.org/?p=22381   Αναβάθμιση λειτουργικού Mac OS Η Πρίζα ξεκινά ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υπολογιστών Apple (Macbook, Imac, Mac mini), τα οποία λόγω παλιού λειτουργικού συστήματος δεν λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας και παρουσιάζουν ασυμβατότητες με νεότερα προγράμματα όπως browsers, photo editors κ.α. Η αναβάθμιση αυτή αφορά τις παρακάτω εκδόσεις του Mac OS Mac OS Snow Leopard Mac OS Lion […]

The post Mac OS Upgrade appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
 

Αναβάθμιση λειτουργικού Mac OS

Η Πρίζα ξεκινά ένα πρόγραμμα αναβάθμισης υπολογιστών Apple (Macbook,
Imac, Mac mini), τα οποία λόγω παλιού λειτουργικού συστήματος δεν λαμβάνουν
πλέον ενημερώσεις ασφαλείας και παρουσιάζουν ασυμβατότητες με νεότερα
προγράμματα όπως browsers, photo editors κ.α.

Η αναβάθμιση αυτή αφορά τις παρακάτω εκδόσεις του Mac OS

Mac OS Snow Leopard
Mac OS Lion
Mac OS Mountain lion

Αν είστε σε κάποια από αυτές τις εκδόσεις, μπορείτε να συμμετέχετε
στο πρόγραμμα αναβάθμισης που θα περιλαμβάνει :
-Έλεγχο του συστήματος (Σκληρός δίσκος, μνήμη ραμ, σύστημα ψύξης.)
-Ολικό backup αρχείων.
-Εγκατάσταση νεότερου λειτουργικού.
(Mac OS Yosemite και άνω)
Η τιμή των ανωτέρω εργασιών είναι στα 40 ευρώ (τιμή χωρίς ΦΠΑ 24%).
Για περισσότερες πληροφορίες / ερωτήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας.

The post Mac OS Upgrade appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Τεχνικές αλλαγές στα hosting της Πρίζας https://stinpriza.org/hosting-stinpriza/ Tue, 29 Jan 2019 13:22:20 +0000 https://stinpriza.org/?p=22352 Το τελευταίο καιρό έχουμε προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές ως προς την ασφάλεια και την απόδοση των (shared) hosting που κάνουμε, και κυρίως των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται σε αυτά. Νέες ανοιχτές τεχνολογίες έχουν προστεθεί που βελτιώνουν την προστασία και την ταχύτητα των φιλοξενούμενων σελίδων.

The post Τεχνικές αλλαγές στα hosting της Πρίζας appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Στην Πρίζα hosting, Reloaded!

Το τελευταίο καιρό έχουμε προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές ως προς την ασφάλεια και την απόδοση των (shared) hosting που κάνουμε, και κυρίως των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται σε αυτά. Νέες ανοιχτές τεχνολογίες έχουν προστεθεί που βελτιώνουν την προστασία και την ταχύτητα των φιλοξενούμενων σελίδων. Επίσης δοκιμάζουμε συνεχώς antispam τεχνολογίες για να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες email. Σε μια εποχή που τα δεδομένα και η επικοινωνία, δεν προστατεύονται όπως πρέπει από τις αρμόδιες αρχές και τους παρόχους, προσπαθούμε με τους πόρους που διαθέτουμε να ανταπεξέλθουμε σε κάθε καινούργια πρόκληση πάνω στην ασφάλεια και επικοινωνία στο internet.

Τι έχει αλλάξει;

Ενδεικτικά στο Web :

 • Προωθούμε το https με κάθε ευκαιρία. Όλα τα hosting πακέτα της Πρίζας έχουν δυνατότητα έκδοσης δωρεάν πιστοποιητικού ασφαλείας μέσω του Let’s Encrypt CA. Συντομα θα μείνει σα default επιλογή. οι μέρες του http τελειώνουν… 😉
 • Με αφορμή το GDPR μειώσαμε τον όγκο των δεδομένων στα αρχεία καταγραφής (logs), φιλτράροντας άχρηστες εγγραφές και εσωτερικούς τυπικούς ελέγχους. Μειώσαμε ακόμα στο ελάχιστο δυνατό το διάστημα διατήρησης των δεδομένων αυτών. Διαβάστε για τα δεδομένα που διατηρούμε, στη Πολιτική Ιδιωτικότητας.
 • HTTP/2: με το πέρασμα σε ασφαλείς επικοινίες (https), ανοίγει ο δρόμος και για τεχνολογίες που βελτιώνουν την ταχύτητα απόκρισης των ιστοσελίδων. Το HTTP/2 που δοκιμάζουμε περίπου ένα χρόνο τώρα, έγινε επιτέλους διαθέσιμο σε όλους. Οι WordPress ιστοσελίδες που τρέχουν σε https θα δουν διαφορά με την εγκατάσταση και ενεργοποίηση του «HTTP/2 Server Push» plugin. Με αντίστοιχα plugins ή custom κώδικα σε άλλα CMS, διαφορά θα δουν όλοι οι φιλοξενούμενοι.
 • Security headers. «Εκπέμπουμε» πλέον κάποια security headers, ενεργοποιημένα σε όλ@ς τους φιλοξενούμεν@ς. Συγκεκριμένα τα X-Frame-Options, X-XSS-Protection, X-Content-Type-Options και Referrer-Policy. Αυτά μπορούν να τροποποιηθούν αν χρειάζεται, γενικά είναι ρυθμισμένα σε ασφαλείς προεπιλογές. Δοκιμάστε τα headers της σελίδας σας εδώ, και επικοινωνήστε μαζί μας για βελτιστοποίηση τους.
 • και μερικές ακόμα πιο τεχνικές αλλαγές σε σχέση με το web caching σελίδων…

Αλλού στο web hosting :

 • Virtualmin Control Panel: Χρησιμοποιούμε τη τελευταία έκδοση του Virtualmin CP για τα shared hosting. Πρόκειται για ένα απλό και «ευθύ» control panel ανοιχτού κώδικα, που δε μπλέκει στα πόδια σας. Εύκολη πλοήγηση και διαθέσιμη αναζήτηση για τη λειτουργία που ψάχνετε.
 • Στην email υπηρεσία, προτιμάμε κρυπτογραφημένες TLS συνδέσεις με όλους τους email servers που επικοινωνούμε. Επίσης προτείνουμε ασφαλείς συνδέσεις και για τους email clients. Οδηγίες για ασφαλείς συνδέσεις με το email σας στην Πριζα μπορείτε να δείτε εδώ.
 • Webmail: Τρία διαφορετικά webmail διαθέσιμα κεντρικά στο stinpriza.org domain, που συντηρούνται από εμάς και λειτουργούν με όλα τα hosting μας. Usermin, Roundcube και -πειραματικά- το Rainloop. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
 • και ακόμα ενημέρωση σε υφιστάμενα email antispam φίλτρα και προσθήκη νέων antispam τεχνολογιών.

WordPress / Drupal

Στην Πρίζα δουλεύουμε περισσότερο με WordPress & Drupal ιστοσελίδες και εκεί κυρίως επικεντρώνουμε και τις προσπάθειες βελτίωσης του web hosting μας. Ιστοσελίδες με αυτά τα δημοφιλή CMS θα βρουν εγκατεστημένες πολλές χρήσιμες τεχνολογίες σε σχέση με την ασφάλεια και απόδοση τους. Κάποιες από αυτές αναφέρονται και παραπάνω. Ενδεικτικά στο Drupal : memcached, redis, drush εγκατεστημένο και συμβατό με D6-D7-D8 , composer, fail2ban integration. Στο WordPress : memcached, redis, wp-cli, fail2ban integration, http/2 integration, εύκολη εγκατάσταση vanilla WP ή Στην Πρίζα customised WP μέσω του control panel. Επίσης: προστασία σημαντικών php αρχείων  (wp-config.php & xmlrpc.php) καθώς και των version control φακέλων (.git, .svn) σε επίπεδο web server.

Πληροφορίες Host(s)

Ο κύριος hosting server (cacofonix), τρέχει μια πλήρως ενημερωμένη σταθερή έκδοση Linux λειτουργικού συστήματος 64bit. Όλες οι υπηρεσίες/λογισμικό που χρησιμοποιούμε είναι ανοιχτού κώδικα (open source). Εγγυημένο ετήσιο uptime 99,3%. Βρίσκεται σε data center στη Γερμανία, με πολύ καλό latency εντός ΕΕ.

Καλά όλα αυτά, αλλά το «τάδε» το παρέχετε; και πόσο κοστίζουν;

Για περισσότερες πληροφορίες, τιμές, αλλά και τεχνικές απορίες σχετικά με τα πακέτα hosting της Πρίζας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

The post Τεχνικές αλλαγές στα hosting της Πρίζας appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
[Αναδημοσίευση] Παρακάμπτοντας τη λογοκρισία https://stinpriza.org/anadimosiefsi-parakamptontas-ti-logokrisia/ Wed, 09 Jan 2019 10:00:13 +0000 https://stinpriza.org/?p=22292 Παρακάμπτοντας τη λογοκρισία 2018.11.12 – #opensource #digitalrights #greek #political To παρόν κείμενο είναι μια απόπειρα καταγραφής τεχνικών μεθόδων και εργαλείων παράκαμψης της λογοκρισίας που επιβάλλεται από διάφορες κρατικές επιτροπές και τις οποίες υποχρεώνονται να εφαρμόσουν οι ελληνικοί πάροχοι internet. Πριν από περίπου δύο χρόνια έγραψα ένα post για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια επιτροπή λογοκρισίας […]

The post [Αναδημοσίευση] Παρακάμπτοντας τη λογοκρισία appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Παρακάμπτοντας τη λογοκρισία
2018.11.12 – #opensource #digitalrights #greek #political

To παρόν κείμενο είναι μια απόπειρα καταγραφής τεχνικών μεθόδων και εργαλείων παράκαμψης της λογοκρισίας που επιβάλλεται από διάφορες κρατικές επιτροπές και τις οποίες υποχρεώνονται να εφαρμόσουν οι ελληνικοί πάροχοι internet. Πριν από περίπου δύο χρόνια έγραψα ένα post για τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια επιτροπή λογοκρισίας στο όνομα της προάσπισης δικαιωμάτων πνευματική ιδιοκτησίας. Αυτό που τόνιζα τότε:

Αυτό που περιγράφει ο νόμος είναι τη σύσταση μια επιτροπής με την απόλυτη εξουσία και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία δικαστική απόφαση να διατάσσει τους παρόχους να μπλοκάρουν ένα website από το ελληνικό internet.
Από τότε μέχρι σήμερα αυτό που μεσολάβησε είναι πως ο νόμος τελικά ψηφίστηκε με ελάχιστες τροποποιήσεις στα επίμαχα σημεία. Και οι όποιες τροποποιήσεις ήταν μάλλον προς το χειρότερο, καθώς η επιτροπή που συστάθηκε τελικώς έχει λιγότερα μέλη και μόνο με εκπροσώπους οργανισμών (ΟΠΙ, ΕΕΤΤ, ΑΠΔΠΧ), αντί για 5μελής και με συμμετοχή δικαστικών, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη. Η συγκεκριμένη επιτρόπή (ΕΔΠΠΙ), πρακτικά κινείται στα χνάρια της επιτροπής παιγνίων (ΕΕΠΠ), που λειτουργεί επίσης ως επιτροπή λογοκρισίας σε ένα διαφορετικό πεδίο.

Εμπόριο λογοκρισίας

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που απ’ όσο θυμάμαι, επίσης έλειπε απ’ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, είναι πως τα αιτήματα προς την επιτροπή κοστίζουν. Η ταρίφα είναι 372€ ανά domain. Αλλά όπως φαίνεται και στον παρακάτω τιμοκατάλογο, κάνουν καλύτερες τιμές αν το αίτημα περιλαμβάνει περισσότερα domains.

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί να μην συμφωνώ με τον τρόπο λειτουργίας και με την ουσία του τι κάνει αυτή η επιτροπή, αλλά έχει ενδιαφέρον πως προφανώς δεν απευθύνεται σε μεμονωμένους ανεξάρτητους καλλιτέχνες οι οποίοι πιθανόν να μην έχουν την πολυτέλεια να διαθέσουν τους σχετικούς πόρους. Τα ποσά αυτά είναι μάλλον ψίχουλα για οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, αλλά είναι ταυτόχρονα και απαγορευτικά για τους περισσότερους ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Είναι αρκετά σαφές για ποιους, και από ποιους, σχεδιάστηκε να εξυπηρετήσει αυτό το νομοθέτημα.

Αποφάσεις

Πριν από λίγες ημέρες η επιτροπή δημοσίευσε τις 3 πρώτες αποφάσεις της. Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατόπιν αιτήματος της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (Ε.Π.Ο.Ε.), που είναι οργανισμός συλλογικής προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, και περιλαμβάνει και μερικά γνωστά ονόματα απ’ τον χώρο του κινηματογράφου (Odeon, Seven, Feelgood, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου). Η τρίτη κατά σειρά απόφαση, που συγκέντρωσε και τη μεγαλύτερη δημοσιότητα παραθέτει αρκετά domain names (38) και διατάσσει τους παρόχους internet να διακόψουν τη πρόσβαση σε αυτούς εντός 48 ωρών.

Τεχνική Παράκαμψη

Η αφορμή γι αυτό το κείμενο ήταν να αναφέρω συνοπτικά κάποιες απλές τεχνικές λύσεις.

Έχω αναφέρει ξανά πως παρόλο που το ζήτημα είναι επί της ουσίας πολιτικό, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αξιοποιήσουμε τα τεχνολογικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας παράλληλα με την όποια πολιτική δράση.

Tor

Ο πιο απλός τρόπος να παρακάμψουμε τους μηχανισμούς μπλοκαρίσματος websites χωρίς να κάνουμε πολλές ρυθμίσεις ή αλλαγές στον υπολογιστή μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τον Tor Browser. Είναι ένας τροποποιημένος Firefox με τον οποίο μπορούμε να περιηγηθούμε κανονικά στο διαδίκτυο, αξιοποιώντας το δίκτυο Tor. Με αυτό τον τρόπο, παρόλο που προφανώς εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τμήματα της υποδομής του παρόχου μας, παρακάμπτουμε κάποια (πχ. dns) που χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν συγκεκριμένο traffic.

Ως bonus, κερδίζουμε και όλα τα οφέλη της ανώνυμης περιήγησης που προσφέρει το Tor δίκτυο. Αν θες να μάθεις περισσότερα γι αυτό, κι επειδή κυκλοφορεί αρκετή παραφιλολογία στα ελληνικά media περί dark web, δες την ομιλία του kargig.

DNS

Δεδομένου πως οι εντολές λογοκρισίας αφορούν συγκεκριμένα domains, ο τρόπος με τον οποίο μπλοκάρονται απ’ τους παρόχους είναι μέσω DNS. Χωρίς να μπλέξουμε με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, το DNS είναι ο τρόπος με τον οποίο ο browser ή ο υπολογιστής μας λαμβάνουν την πληροφορία για το ποια IP διεύθυνση αντιστοιχεί σε ποιο domain, ώστε να μπορέσουμε να το επισκεφτούμε.

Το router του παρόχου που έχουμε στο σπίτι μας έχει προρυθμισμένους τους DNS servers του παρόχου, οπότε βασιζόμαστε σε αυτόν να μας δώσει αυτή την πληροφορία. Είναι συνεπώς πολύ απλό να μας δώσει μια λάθος πληροφορία ώστε να μας αποτρέψει να μπούμε σε ένα website.

Ο τεχνικός τρόπος παράκαμψης είναι πολύ απλά να αλλάξουμε τους DNS servers που χρησιμοποιούμε και να επιλέξουμε κάποιους που δεν λογοκρίνουν. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουμε αυτό ανάλογα με το τι μας βολεύει περισσότερο.

Browser

Ο πιο απλός τρόπος είναι να το κάνουμε στον browser μας. Ο Firefox, απ’ την τελευταία έκδοση (63) και μετά, μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μια σχετικά καινούρια τεχνολογία (DNS over HTTPS), με την οποία κρυπτογραφείται το dns traffic. Επειδή είναι ακόμα υπό δοκιμή θα πρέπει να την ενεργοποιήσουμε χειροκίνητα με 4 απλά βήματα:

Γράφουμε στην μπάρα διεύθυνσης το παρακάτω url: about:config
Αφού πατήσουμε το κουμπί επιβεβαίωσης θα μας ανοίξει μια λίστα με όλες τις παραμέτρους ρύθμισης του Firefox. Στο πεδίο αναζήτησης γράφουμε: trr.
Βρίσκουμε την επιλογή network.trr.mode κάνουμε διπλό κλικ στην τιμή (που μάλλον είναι 0) και την αλλάζουμε σε 2.
Επιβεβαιώνουμε πως η επιλογή network.trr.uri έχει το σχετικό url από Mozilla: https://mozilla.cloudflare-dns.com/dns-query.
Με αυτό τον τρόπο ο Firefox θα χρησιμοποιεί την αντίστοιχη υπηρεσία της Cloudflare, αλλά μπορείς να αλλάξεις το url για να χρησιμοποιήσεις όποιον άλλο πάροχο που εμπιστεύεσαι και ξέρεις πως υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Περισσότερα τεχνικές λεπτομέρειες στο σχετικό blog post από Mozilla.

 

 

 

Router

Μία ακόμα λύση είναι να αλλάξεις DNS servers κατευθείαν στο router σου. Τα περισσότερα καινούρια router υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Αυτό είναι βολικό στην περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικούς DNS παρόχους σε πολλές συσκευές στο σπίτι μας.

Αν δεν έχεις μπει ποτέ στο διαχειριστικό περιβάλλον του router σου είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις πως να μπαίνεις και να αλλάξεις και τους default κωδικούς πρόσβασης. Για να μπεις πρέπει να γράψεις την IP διεύθυνση του router σου στον browser σου, που συνήθως είναι 192.168.1.1 ή 192.168.0.1. Θα σου ζητήσει τα στοιχεία εισόδου. Αν δεν τα έχεις αλλάξει, θα αναγράφονται στο κάτω μέρος του router.

Αφού μπεις ψάξε για τη σχετική ρύθμιση. Συνήθως στις ρυθμίσεις LAN. Για παράδειγμα, η προκαθορισμένη επιλογή στο router μου είναι «ISP DNS» και βρίσκεται στο τμήμα «DHCP Server». Αν λοιπόν αλλάξουμε αυτή τη ρύθμιση μπορούμε να δώσουμε IP διευθύνσεις κάποιας τρίτης υπηρεσίας. Πχ. μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Cloudflare (1.1.1.1) ή OpenNIC. Προσωπικά θα απέφευγα να χρησιμοποιήσω παρόχους που γενικώς δεν σέβονται την ιδιωτικότητα των χρηστών τους σε υπηρεσίες και προϊόντα τους, αλλά δυστυχώς είναι οι συνήθεις προτάσεις σε διάφορα forums (Google, OpenDNS). Αλλά η επιλογή είναι προσωπική, καθώς ενέχει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης.

Λειτουργικό σύστημα

Μπορείς να αλλάξεις DNS πάροχο και σε επίπεδο λειτουργικό σύστημα. Οι ρυθμίσεις ποικίλουν ανάλογα την έκδοση και το είδος του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιείς, αλλά συνήθως ο άμεσος τρόπος είναι στις ρυθμίσεις της ασύρματης ή ενσύρματης σύνδεσης που χρησιμοποιούμε.

Ελευθερία λόγου

Η ελευθερία λόγου στο διαδίκτυο είναι το ίδιο σημαντική με την ελευθερία λόγου στην offline ζωή μας. Ο «ψηφιακός κόσμος» είναι εξίσου πραγματικός με τον φυσικό. Όταν ζεις σε μια χώρα που χρησιμοποιεί μηχανισμούς λογοκρισίας στο διαδίκτυο, τότε ζεις σε μια καταπιεστική κοινωνία. Δεν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Το διακύβευμα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ απλό. Ποιο δικαίωμα είναι πιο σημαντικό; Η ελευθερία λόγου ή το οικονομικό συμφέρον ενός καλλιτέχνη; Δεδομένου πως μιλάμε για επιτροπές οι οποίες αποφασίζουν χωρίς καμία δικαστική ή οποιαδήποτε άλλη λογοδοσία, μπορούμε να καταλάβουμε πως απαντάει σε αυτό το ερώτημα η πολιτική εξουσία.

Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και του βιοπορισμού των καλλιτεχνών είναι αρκετά σημαντικό, αλλά δεν πρόκειται να λυθεί με προχειρότητα και υιοθετώντας αυταρχικές μεθόδους με επιτροπές που λειτουργούν πέρα από οποιαδήποτε διαδικασία ερμηνείας και επιβολής του νόμου. Μέθοδοι, που όπως φαίνεται κι απ’ τα παραπάνω, δεν έχουν καν την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα.

Μάθε πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία για να παρακάμψεις τη λογοκρισία ή/και να διατηρήσεις την ανωνυμία σου. Γίνονται συχνά συναντήσεις και workshops γύρω απ’ αυτά τα θέματα. Αν συμμετέχεις σε κάποια κοινότητα ή οργανισμό θα χαρούμε να οργανώσουμε κι εκεί κάποιο workshop.

 

Τεχνικό παράρτημα

Το μπλοκάρισμα των sites που αναφέρονται στην απόφαση έχει ήδη ξεκινήσει. Άλλωστε είχαν μόνο 48 ώρες για να συμμορφωθούν οι πάροχοι.

Ως παράδειγμα ένας dns server της Cosmote:

dig +short @195.170.0.1 gamatotv.me 83.235.64.18
Αν αναρωτιέσαι τι είναι αυτή η IP που επιστρέφει:

dig +short -x 83.235.64.18 edppi.otenet.gr.
Οπότε η επιτροπή έχει και την τεχνική δυνατότητα αν το επιθυμεί να καταγράφει τις IP διευθύνσεις των χρηστών που προσπαθούν να μπουν στα συγκεκριμένα websites.

Ας δοκιμάσουμε να ρωτήσουμε την Cloudflare:

dig +short @1.1.1.1 gamatotv.me 104.27.172.177 104.27.173.177

*Comments and reactions on Mastodon, Diaspora, Twitter.

=========================================

Πηγή άρθρου : https://roussos.cc/2018/11/12/overriding-censorship/

The post [Αναδημοσίευση] Παρακάμπτοντας τη λογοκρισία appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Καλή χρονιά! https://stinpriza.org/kali-chronia-4/ Thu, 27 Dec 2018 10:03:22 +0000 https://stinpriza.org/?p=22329 Η Πρίζα θα παραμείνει κλειστή μεταξυ 22 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου. Καλή χρονιά σε όλους/ες!

The post Καλή χρονιά! appeared first on Στην Πρίζα.

]]>
Η Πρίζα θα παραμείνει κλειστή μεταξυ 22 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου.

Καλή χρονιά σε όλους/ες!

The post Καλή χρονιά! appeared first on Στην Πρίζα.

]]>