Γιατί χρησιμοποιούμε ελεύθερο λογισμικό στις ιστοσελίδες

ελεύθερο λογισμικό

Εισαγωγή

Ελεύθερο λογισμικό είναι κάθε λογισμικό που δεν σε περιορίζει όταν το χρησιμοποιείς.  Η διάκριση είναι μεταξύ ελεύθερου (Free Software) , κλειστού (proprietary software) και δωρεάν λογισμικού (freeware).  To δωρεάν δεν έχει μεν αντίτιμο, αλλά σε περιορίζει στο τι μπορείς να κάνεις με αυτό και στο αν μπορείς να το μελετήσεις και να κάνεις τροποποιήσεις. Το κλειστό λογισμικό πέραν τους παραπάνω περιορισμούς, της τροποποίησης, απαγορεύει το μοίρασμα και πλέον υπάρχει μια τάση να γίνεται συνδρομητικό. Ένα εργαλείο δηλαδή που δεν το έχεις πραγματικά στα χέρια σου, αλλά είναι σαν νοικιασμένο.

Ελευθερίες

  • Αναλυτικότερα οι ελευθερίες είναι
    Ελευθερία 0: Η ελευθερία να χρησιμοποιείς το πρόγραμμα για κάθε σκοπό (πχ προσωπική ή επαγγελματική χρήση).
    Ελευθερία 1: Η ελευθερία να το μελετήσεις πως δουλεύει, και να το τροποποιήσεις για να καλύπτει τις ανάγκες σου.
    Ελευθερία 2: Η ελευθερία να το μοιραστείς και να κάνεις κόπιες βοηθώντας τους γύρω σου.
    Ελευθερία 3: Η ελευθερία να το βελτιώσεις και να δημοσιεύσεις τις βελτιώσεις ή την τελική εκδοχή, ώστε όλη η κοινότητα να επωφεληθεί.

Ιστοσελίδες

Μπορεί όλα τα παραπάνω να μας φαίνονται πολύ δύσκολα και να χρειάζονται εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις. Πρακτική εφαρμογή του ελεύθερου λογισμικού είναι η δημιουργία ιστοσελίδων, τόσο από την πλευρά των προγραμματιστών, όσο και από τα άτομα που τις χρησιμοποιούν. Στην Πρίζα χρησιμοποιούμε τις πλατφόρμες WordPress και Drupal. Αυτό σημαίνει πως δεν κατασκευάζουμε μια ιστοσελίδα από την αρχή, έχουμε μια βάση κώδικα. Πάνω σε αυτή αναπτύσσουμε τις λειτουργικότητες που χρειάζεται η κάθε ιστοσελίδα, χρησιμοποιώντας ενίοτε πρόσθετα (plugin).

Η επαναχρησιμοποίηση κώδικα καθώς και ο συνεχής εμπλουτισμός του, βελτιώνουν ένα λογισμικό. Επίσης λόγω της “διαφάνειας” του κώδικα, της ευκολίας δηλαδή να καταλάβεις πως έχει φτιαχτεί, περιορίζει πολύ την πιθανότητα κακόβουλης χρήσης του με λειτουργίες πέραν της προφανής. Ένα τέτοιο λογισμικό, βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, βελτιστοποίηση λειτουργιών και επίλυσης προβλημάτων.

Τέλος πολύ σημαντικό είναι ότι οι ιστοσελίδες που κατασκευάζονται με πλατφόρμες ελεύθερου λογισμικού, ακολουθούν συγκεκριμένα  πρότυπα και οδηγίες. Αυτό τις κάνει συμβατές μεταξύ τους, οπότε είναι εύκολο να συνεχιστούν από άλλο άτομο. Δεν “κλειδώνουν” δηλαδή στον πρώτο προγραμματιστή. Όμοια είναι ευκολότερη η τελική χρήση ενός τέτοιου ιστότοπου, μιας και είναι πολύ πιθανό να υπάρχει εμπειρία από άλλη ιστοσελίδα που φτιάχτηκε με την ίδια πλατφόρμα

Links

Ορισμός του ελεύθερου λογισμικού από το Free Software Foundation: http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html.el

η αρθογραφία μας σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό: https://stinpriza.org/category/free-software-open-source/