Η μεγάλη ληστεία των dotorg domains (.org)

dotorg

τα λυπητερά νέα

Και νέο χτύπημα στο “ανοιχτό” διαδίκτυο… Αυτή τη φορά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Internet Society (ISOC) υπεύθυνος για τη διαχείριση/διάθεση των dotorg domains (.org) που διαχειρίζεται από το Public Interest Registry – PIR), αποφάσισε να το πουλήσει στην Ethos Capital, μια κερδοσκοπική ιδιωτική επιχείρηση, που δήλωσε ότι θα αυξάνει το κόστος των .org domains 10% κάθε χρόνο!

Σημείωση, η Ethos Capital συστάθηκε πριν λίγους μήνες, έχει 2 άτομα προσωπικό και το μόνο περουσιακό στοιχείο της πλέον είναι το Public Interest Registry!

πως αλλάζει τα δεδομένα στο dotorg και γιατί είναι σημαντικό

Από την έναρξη τους (34 χρόνια πριν…), τα  .org domains απευθύνονται κυρίως σε μη κερδοσκοπικές και εθελοντικές οργανώσεις. Με την ίδια λογική που τα .com απευθύνονται σε επιχειρήσεις. Με το καιρό και λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής  (“χαμηλή” για ανεπτυγμένες χώρες…), τα ονόματα χώρου με κατάληξη .org έγιναν προσιτά σε μεμονωμένα άτομα αλλά και οργανισμούς όπως κολεκτίβες, κοπερατίβες, σωματεία, ΜΚΟ, κτλ, που τα χρησιμοποιούν για τη διαδικτυακή τους παρουσία.

Πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ αποφασίστηκε από την “παντοδύναμη” ICANN, η απελευθέρωση των τιμών στα .org domains… Αφού πέρασε η απελευθέρωση των τιμών, παρότι υπήρχαν μαζικές αντιδράσεις και όλ@ σχολίαζαν εναντίον τους, τώρα εντελώς “τυχαία” (δεν έχει σχέση λέει η Ethos…), ξεπουλάνε το κατάλογο με τα .org, δίνοντας τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε επιτήδειο να τα φουσκώσει και να κερδίσει υπέρογκα ποσά ξεζουμίζοντας εθελοντικές και μη οργανώσεις και πρόσωπα.. το 10% το χρόνο σημαίνει ότι σε περίπου 10 χρόνια η τιμή τους θα είναι διπλάσια και πιθανότατα απλησίαστη για τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών domains με κατάληξη .org. Κάποιοι οργανισμοί έχουν τα .org domains τους για δεκαετίες, και τους αντιπροσωπεύουν πλέον.. αυτή η αλλαγή αλλάζει πλέον τα δεδομένα και πολλ@ δεν θα μπορούν να τα υποστηρίξουν πλέον, αποσύροντας τη παρουσία τους ή πηγαίνοντας σε άλλες προσιτές λύσεις domains αλλάζοντας φυσικά όλο το ιστορικό/ταυτότητα τους…

δράσεις για το dotorg

Η πώληση συμφωνήθηκε στις 13 Νοέμβρη, ενώ τώρα μαθαίνουμε ότι οι συζητήσεις για το ξεπούλημα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη και με ενδιάμεσο την ICANN.

Οι υποστηρικτές της πώλησης μέχρι στιγμής είναι μόνο ο πωλητής (ISOC) και ο αγοραστής (Ethos Capital).

Αντιδράσεις υπάρχουν πολλές, πολλές, πολλές, πολλές.. Και υπάρχει ακόμα καιρός για δράσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτά αποφασίζονται εντός ΗΠΑ, και από μας τους “απέξω” λίγα μπορούν να γίνουν.. Το EFF (Electronic Frontier Foundation) που ασχολείται με τέτοια ζητήματα, έχει ξεκινήσει μια δράση για να μη προχωρήσει η πώληση και μια σελίδα αφιερωμένη στο σκοπό αυτό. Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να τη σταματήσει, ελπίζουμε όμως για το γενικότερο καλό και συνέχεια όλων των καταχωρημένων σε .org. Της Πρίζας συμπεριλαμβανομένης

save-dotorg