Ασφαλής αναζήτηση στο διαδίκτυο

ασφαλής αναζήτηση

Αναζήτηση στο διαδίκτυο

Η αναζήτηση είναι βασικό στοιχείο του διαδικτύου και ίσως το πιο σημαντικό στη διαμόρφωση του internet όπως είναι σήμερα. Στις αρχές του, αν δεν ήξερες τη διεύθυνση (url) της σελίδας που ήθελες, δεν υπήρχε τρόπος να τη βρεις ψάχνοντας. Σύντομα εμφανίστηκαν οι πρώτες μηχανές αναζήτησης που με τα search bots τους μάζευαν πληροφορίες απ’ όλο το διαδίκτυο καθημερινά. Η ίδια πρακτική εξακολουθεί και σήμερα. Μιλάμε για ένα τεράστιο “ευρετήριο” δεδομένων απ’ όλο το πλανήτη, για όλα τα θέματα. Μία από τις πολλές μηχανές αναζήτησης που υπάρχουν, είναι και η google που τελικά έχει επικρατήσει στην αγορά αυτή. Ακολουθεί η μηχανή αναζήτησης bing της Microsoft, και άλλες εμπορικές. Συνήθως αυτές οι μηχανές έρχονται προ εγκατεστημένες στους browser και τις ηλεκτρονικές συσκευές μας (κινητά, laptop, κ.α.).

Εδώ και κάμποσα χρόνια δοκιμάζοντας μηχανές αναζήτησης, έχουμε καταλήξει ότι στο κομμάτι της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των χρηστών τους, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Όλες οι αναζητήσεις μας στις μεγάλες μηχανές αναζήτησης πάνε σε κάποιο κέντρο επεξεργασίας δεδομένων και πουλιούνται σε διαφημιστικές εταιρείες και “τρίτους” για χτίσιμο του προφίλ του καθενός μας. Πολλές φορές μάλιστα χειραγωγούνται τα αποτελέσματα των αναζητήσεων μας. Δυστυχώς το “1984” το ζούμε εδώ και καιρό και δεν είναι επιστημονική φαντασία.

Οι Εναλλακτικές

Σαν μια καλή εναλλακτική για τη προστασία της ιδιωτικότητας μας, προτείνουμε τη χρήση διαφορετικών μηχανών ή μετά-μηχανών αναζήτησης, όπως το startpage (by ixquick) ή το DuckDuckGo. Οι μέτα-μηχανές ψάχνουν σε άλλες μηχανές αναζήτησης και μας φέρνουν τα αποτελέσματα όλων, λειτουργώντας σαν μεσάζοντας. Μηχανές όπως οι παραπάνω που σέβονται την ιδιωτικοτητά μας, δεν μοιράζονται τα προσωπικά μας στοιχεία με τις άλλες μηχανές αναζήτησης.

searx

Στην Πρίζα δοκιμάσαμε μια μετά-μηχανή αναζήτησης που δίνει έμφαση στην ιδιωτικότητα, είναι ανοιχτού κώδικα & διαθέσιμη σε όλους να εγκαταστήσουν, το searx. Το searx ψάχνει μέσα από ~70 διαφορετικές μηχανές αναζήτησης και φέρνει αποτελέσματα ανα κατηγορίες. Μπορεί να μπει και στο browser για απευθείας αναζήτηση από την address bar. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα proxy, που μεσολαβεί όταν βλέπουμε εικόνες και βίντεο, ώστε να μην δίνετε στοιχεία σας στη μηχανή αναζήτησης, ή στη σελίδα που φιλοξενεί την εικόνα. Υπάρχουν πολλά δημόσια searx instances και μπορείτε να επιλέξετε όποιο θέλετε για τις αναζητήσεις σας.

Στην Πρίζα searx

Στην Πρίζα αποφασίσαμε να σηκώσουμε και μεις ένα δημόσιο searx instance, που μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση https://search.stinpriza.org. Δεν θα δείτε διαφημίσεις ή περίεργους trackers. Δεν κρατάμε logs στο searx, και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση μας στα αποτελέσματα. Στη σελίδα, πέρα από το γραφιστικό (custom priza theme), έχουν γίνει και ορισμένες ρυθμίσεις στις προεπιλογές μηχανών αναζήτησης που χρησιμοποιεί το searx instance. Έχετε φυσικά επιλογή να αλλάξετε αυτές τις ρυθμίσεις μέσα από τη σελίδα “preferences”/”προτιμήσεις”, με χρήση cookies.

Το search.stinpriza.org προσφέρεται όπως είναι. Η Πρίζα έχει αναλάβει να αναβαθμίζει το λογισμικό στις νέες εκδόσεις του, αλλά πέρα από αυτό δεν προσφέρει κάποιου είδους ειδικής υποστήριξης γι’ αυτό. Παρόλ’ αυτά, αν σας ενδιαφέρει μια εγκατάσταση searx σε δικό σας server, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για λεπτομέρειες.