Αυξήσεις στις ετήσιες τιμές των .com domain

domain

ενημερωση για .com domain

Εδώ και 2 χρόνια περίπου η Verisign και η ICANN έχουν αποφασίσει αύξηση των τιμών στα .com domains. Αυτό σημαίνει ότι η χοντρική τιμή των .com domain μπορεί να ανεβαίνει μέχρι 7% ανά έτος, έως το 2026. Αφού πήρε έγκριση και από την Αμερικάνικη κυβέρνηση, ήδη από το Σεπτέμβρη του 2021 έχει εφαρμοστεί η πρώτη αύξηση στα .com, και αναμένεται και νέα αύξηση εντός 2022, αλλά και τα επόμενα χρόνια…

Σημ. η ICANN είναι η υπεύθυνη εταιρεία για τα .com παγκοσμίως, ενώ η Verisign έχει υπογράψει συμφωνία μαζί της για τη διαχείριση τους.

Στην Πρίζα δεν θα εμφανιστεί αύξηση της τιμής στα ονόματα χώρου .com τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Δυστυχώς αφού ανεβαίνει πολύ το κόστος αγοράς τους, αναγκαζόμαστε και εμείς να αναπροσαρμόσουμε τις τιμές μας ανάλογα.

τι συμβουλεύουμε να κάνετε;

  • Εφόσον επιθυμείτε στο επόμενο διάστημα να κατοχυρώσετε κάποιο .com domain, τότε καλύτερα να επισπεύσετε τη κατοχύρωση και ανανέωση του, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα (μέχρι 10 χρόνια). Μπορείτε να συμπληρώσετε απευθείας τη φόρμα της Πρίζας για κατοχύρωση νέου ονόματος χώρου (domain) ή να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά.
  • Αν έχετε ήδη κάποιο .com domain, ανανεώστε το από τώρα για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια. στη επόμενη λήξη τους θα έχετε αρκετά αυξημένη τιμή ανανέωσης τους, αλλά τουλάχιστον θα έχετε γλυτώσει τις ανακοινωμένες κλιμακωτές αυξήσεις που θα εφαρμοστούν μέχρι τότε.
  • Αποφύγετε τα ονόματα χώρου .com γενικά. επιλέξτε κάποια άλλη κατάληξη για τα domain που επιθυμείτε να κλείσετε. κατά προτίμηση κάποια κατάληξη που να είναι πιο σταθερή και να στηρίζεται από κάποιο μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα, και όχι από (άπληστες) πολυεθνικές. από τη στιγμή που η ICANN αφήνει το διαχειριστή των .com domain, τη πολυεθνική Verisign, να αποφασίζει τις τιμές, αυτό μπορεί να γίνει και με άλλα domain που διαχειρίζεται, π.χ. .net, .org, .info, κ.α.

domain registration

Αν είστε βασιμένοι στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. και δεν σας επηρεάζει κάπου η αλλαγή στη κατάληξη του επιθυμητού ονόματος χώρου, θα προτείναμε να επιλέξετε κάποιο .gr ή .eu domain. τα συγκεκριμένα domain έχουν πιο σταθερές τιμές χοντρικής, αν και ποτέ δεν γνωρίζουμε σίγουρα*.

Αν ήδη έχετε κάποιο .com domain και σκέφτεστε πως να το αλλάξετε σε .gr ή .eu ή άλλη κατάληξη, να γνωρίζετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε παράλληλα όσες καταλήξεις domain θέλετε για τη σελίδα σας, και σταδιακά (σε βάθος έτους/διετίας π.χ.) να καταργήσετε τη κατάληξη .com.. Για λόγους SEO κυρίως, δεν προτείνουμε η αλλαγή να γίνει με μία κίνηση, αλλά σε βάθος χρόνου.

 

 

εναλλακτικές της ICANN**;

και όμως υπάρχουν κάποιες προτάσεις, με δημοκρατικά μοντέλα διαχείρισης ονομάτων χώρου, από εθελοντές κυρίως, που δεν σχετίζονται με τη διαπλεκόμενη ICANN :

  • OpenNIC, η εναλλακτική της ICANN που προσφέρει αρκετά ονοματα χώρου σε δικό της namespace. π.χ. http://stinpriza.geek . Απαραίτητη προυπόθεση είναι να χρησιμοποιείτε τους nameservers (DNS) της OpenNIC για να έχετε πρόσβαση και σε αυτά τα ονόματα χώρου. Αλλά αυτό είναι εύκολο να γίνει, π.χ. μέσω του radicaldns από τους libreops.cc.
  • μέσω του δικτύου TOR και των Onion Services, μπορείτε να έχετε διεύθυνση .onion. οι διευθύνσεις .onion είναι προσβάσιμες μόνο μέσω του ανώνυμου δικτύου Tor, με χρήση του Tor Browser.

* τα τελευταία χρόνια η ΕΕΤΤ επέβαλλε ετήσιο “χαράτσι” 100€ σε όλους τους καταχωρητές .gr ή .ελ ονομάτων χώρου, με αποτέλεσμα να γίνει “ξεκαθάρισμα” και να αποκλειστούν οι πολύ μικροί registrars (φυσικά πρόσωπα και ερασιτέχνες κυρίως). πιθανότατα αυτό έγινε μετά από lobbying κάποιων μεγάλων εταιρειών στο χώρο των ονομάτων χώρου (για να μοιραστούν τη “πίτα” μεταξύ τους…). όπως και στο δημόσιο σχολιασμό της ICANN για τα .com (σύνδεσμος παραπάνω), έτσι και στο δημόσιο σχολιασμό πριν την εφαρμογή του επιπλέον τέλους καταχωρητών της ΕΕΤΤ, -σχεδόν- κανείς δεν υποστήριξε τη συγκεκριμένη αύξηση τελών (αλλά παρόλ’αυτά εφαρμόστηκε….).

** Οι παραπάνω εναλλακτικές της ICANN έχουν πολύ περιορισμένο κοινό/απήχηση ακόμα, οπότε πιθανότατα δεν ταιριάζουν σαν αποκλειστικές καταλήξεις π.χ σε σελίδα/eshop κάποιας εμπορικής επιχείρησης. τις παραθέτουμε όμως για τυχόν ενδιαφερόμεν@ς (ομάδες εθελοντών, ατομικές σελίδες, κ.τ.λ).

 

Published : 15/12/2021 , Last updated : 2/2/2022