Αυξήσεις στις ετήσιες τιμές ονομάτων χώρου

domain

Νέες αυξήσεις σε .info, .eu, .net domain

Τις τελευταίες ημέρες πολλά μητρώα ονομάτων χώρου, έχουν ανακοινώσει -μεγάλες- αυξήσεις στα ονόματα χώρου (domains) που διαθέτουν. Σαν πιο σημαντικά, θα αναφέρουμε τα μητρώα για τα .info, .eu & .net domain. Η αιτιολογία για τις αυξήσεις η ίδια που διαβάζουμε συνέχεια το τελευταίο διάστημα : ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός. Αν και για τα .net πιθανολογούμε ότι το “πρόβλημα” είναι η συμφωνία της Αμερικάνικης κυβέρνησης με τη Verisign που τα διαχειρίζεται, ώστε να μην έχει περιορισμούς/όρια στις τιμές τους (όπως είχαμε γράψει και στην αντίστοιχη ανακοίνωση για τα .com domains).

Οι νέες αυτές αυξήσεις επηρεάζουν και τη Πρίζα, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθούν όπως άλλες φορές στο παρελθόν, λόγω μεγέθους της αύξησης (έως και 25% αύξηση σε κάποιες περιπτώσεις).

Η νέα αυτή ετήσια αυξηση τιμών έχει ισχύ από 1/1/2023 και επηρεάζει ονόματα χώρου/domains με καταλήξεις :

  • .net (από 15€ -> 20€)
  • .info (από 20€ -> 25€)
  • .eu (από 12€ -> 15€)

καθώς και μερικές καταλήξεις ονομάτων χώρου ακόμα. (οι παραπάνω τιμές ΔΕΝ περιλαμβάνουν ΦΠΑ 24%)

.net domain

Εφόσον διαθέτετε κάποιο όνομα χώρου με κάποια από τις παραπάνω καταλήξεις, προτείνουμε να το ανανεώσετε μέσα στο 2022, για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια. Ούτως ή άλλως  είναι πιο συμφέρουσα μια πολυετή ανανέωση, παρά μονοετή.

Αντίστοιχα, εάν θέλατε να κατοχυρώσετε κάποιο τέτοιο όνομα χώρου, θα προτείναμε επίσης να επισπεύσετε τη κατοχύρωση του, ώστε αυτή να γίνει εντός του 2022. Όπως και για τις ανανεώσεις παραπάνω, κατοχυρώστε το για όσα περισσότερα χρόνια μπορείτε (10 χρόνια είναι το ανώτατο όριο).

Εναλλακτικά μπορείτε να σκεφτείτε καταλήξεις ονομάτων χώρου που δεν έχουν σχέση με τη Verisign ή άλλες εισηγμένες εταιρείες, που μπορούν να ανεβάζουν τις τιμές όσο και όποτε θέλουν… (π.χ πιο σταθερή κατάληξη είναι τα .gr).

Και αφού όπως δείχνουν οι τάσεις, οι αυξήσεις τιμών στα ονόματα χώρου δεν φαίνεται να έχουν σταματημό, προτείνουμε να το κάνετε και για όλα τα domain που διαθέτετε ή θέλετε να κατοχυρώσετε…

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.